Izdvajamo Sport

U prirodnim lepotama uživalo 120 planinara

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
foto: facebook PD "Preslap"

Druga akcija obilaska Prekonoške pećine i prelaska Niševačke klisure izvedena je u subotu, 3.avgusta 2019. godine. Planinarsko društvo „Preslap“, uz podršku opštine Svrljig, organizovalo je i okupilo oko 120 planinara i planinarki iz Niša, Svrljiga, Niševca, Beograda, Jagodine, Bojnika, Zaječara, Sofije i Salcburga.

Iz PD „Preslap“ kažu da ih je vreme poslužilo i da su vremenski uslovi bili idealni za za izvođenje ovakve planinarsko-rekreativne akcije.

Krenulo se iz sela Prekonoga, a do Prekonoške pećine, prepešačeno je oko dva kilometra. Stotinak metara u dubini pećine, do prve dve odaje, dokle je i inače bezbedno da se obilazi Prekonoška pećina, poveo je tim stručnih vodiča.

foto: facebook/PD „Preslap“ Niš

Laganim usponom na stenovito uzvišenje Kule (511 m), do ostataka nekadašnjeg rimskog utvrđenja Svrljig grad, podigntutog još u prvom veku, ukazao se predivan pogled.

Učesnici akcije ušli su u Niševačku klisuru, kretali su se uzvodno njome i to prvih par stotina metara prugom, kroz tri tunela i preko jednog mosta, koje je projektovao 1915. godine veliki srpski naučnik Milutin Milanković.

foto: facebook/PD „Preslap“

Kraći odmor, napravljen je na izletištu Banjica na Svrljiškom Timoku, kao i na vidikovcu na obroncima Tresibabe, sa koga se može posmatrati „proboj“ Svrljiškog Timoka iz Niševačke klisure. Do sela Niševac, učesnici su se kretali nekadašnjim rimskim putem. Tu je, zahvaljujući opštini Svrljig, organizovan besplatan ručak. Ispred lokalne samouprave, učesnike akcije pozdravio je gospodin Miroslav Marković, direktor ustanove Centar za turizam, kulturu i sport Svrljig.

Planinarke i planinari, svoje aktivnosti završili su posetom velikoj manifestaciji „Belmužijada“ u Svrljigu.

Dodaj komentar