fbpx
Hronika Timočka krajina

U Prahovu oduzeto 5 tona krijumčarene nafte

Foto: Uprava carina

Carinici su na prelazu Prahovo, sa Rumunijom, sprečili krijumčarenje preko 5.000 litara nafte na domaćem brodu koji je prevozio ugalj, saopštila je Carina Srbije. Nafta je pronađena na brodu “Ćuprija” u vlasništvu beogradske firme.

Carinici su, u saradnji sa policijom, na prelazu Prahovo sprečili pokušaj krijumčarenja više od 5.000 litara nafte na jednom domaćem brodu koji je prevozio ugalj. Pokušaj je sprečen u utorak, 12. novembra, a radi se o brodu ”Ćuprija’‘ koji je u vlasništvu beogradske firme, a koji je bio natovaren sa više od 900 tona uglja, dok je za sobom vukao i baržu sa dodatnih 500 tona istog energenta.

Foto: Uprava carina

Prilikom redovne kontrole dežurnog carinika, policije i predstavnika Lučke kapetanije Prahovo otkriveno je da se količine goriva koje su prijavljene i gorivo u tankovima drastično razlikuju.

“U tankovima za pogonsko gorivo, merenjem nivoa goriva i uvidom u dokumentaciju otkriveno je da brod je “Ćuprija” prevozila čak 5.187 litara evro dizela više nego što je prijavljeno”, navode u Upravi carina.

Protiv 62. godišnjeg zapovednika broda, inače iz Stare Pazove, pokrenut je prekršajni postupak jer nije prijavio višak goriva, za koje se pretpostavlja da bi završilo na crnom tržištu.

“Očekuje se da ishod prekršajnog postupka koji će se voditi pred nadležnim sudom dovede do naplate novčane kazne, nadoknade za uskraćene dažbine, kao i naplate protivvrednosti neprijavljenog goriva, što bi u slučaju ovog prekršaja moglo dostići iznos od oko milion dinara”, ističu u Upravi carina.

Kako Carina navodi, sredstva naplaćena nakon okončanja prekršajnog postupka u celosti biće uplaćena u državni budžet.

Izvor: Tanjug

1 komentar

Dodaj komentar