Kultura

U petak 37. Sabor frulaša u Grljanu

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

U Grljanu će 5. i 6. avgusta biti održan 37. Sabor frulaša, jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji, na kojoj učestvuju takmičari na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima kao što su frula, okarina, duduk, cevara, gajde, kaval, dvojnice , diple, klanet, u dve kategorije – do 16 godina i od 16 godina.

Najbolji takmičar u starijoj kategoriji poneće „Majstorsko pismo“, a u obe kategorije biraće se najbolji na pojedinačnom tradicionalnom duvačkom instrumentu. Odluke će donositi tročlani žiri u sastavu: Zoran Katić, etnokoreolog, Aleksandra Todorović Rašković, etnomuzikolog i Vitomir Stanojević, poznati frulaš.

Takmičarski program, uz revijalni nastup GFA „ZO-RA“ iz Zaječara, KUD-ova „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, kao i pevača iz Grljana Ljubinka Todorovića, predviđen je u subotu 6. avgusta. U petak 5. avgusta, tokom predfestivalske večeri, nastupiće KUD-ovi iz Vražogrnca, Halova, Zvezdana, Gradskova, Koprivnice i Gamzigrada. Početak programa je obe večeri u 20 sati.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Grljan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

foto: https://www.facebook.com/pozzoranradmilovic

Dodaj komentar