PR tekstovi Zabava

U Moskvi je otvorena najduža kružna linija metroa na svetu

foto: promo

Moskovski metro je najduži i najkorišćeniji metro u Evropi. Po broju putnika koji ga svakodnevno koriste, peti je na svetu, a nakon Pekinga i Madrida, treći koji poseduje dve kružne linije. Druga kružna linija, jednostavno nazvana ”Velika Kružna Linija” – VKL, je svečano završena i otvorena 31. marta ove godine i sa svojih 70 kilometara dužine predstavlja najdužu kružnu liniju metroa sva vetu – daleko ispred pekinške ”Linije 10” sa njenih 57 Km, odnosno madridske ”Linije 12” i njenih 40,5 Km.

Ideja za Veliku Kružnu Liniju je začeta još u sovjetsko doba, davne 1985 – pola veka nakon otvaranja prvog metroa u Moskvi. Ali usled istorijskih promena koje su se dogodile krajem osamdesetih, realizacija te ideje je morala sačekati četvrt veka i dolazak gradonačelnika Sergeja Sobjanina na čelo Moskve. U periodu od 26. februara 2018. pa do 1. marta 2023. puštene su u rad sve sekcije 70 Km duge Velike Kružne Linije, 31 stanica i 3 depoa.

Velika Kružna Linija je najveći infrastrukturni projekat u Moskvi i direktno je kreirao preko 6000 radnih mesta i posredno će omogućiti otvaranje preko 100.000 novih radnih mesta. Dodatni kapitalni benefit je povezivanje preko 1,2 miliona kvadratnih metara rezidencijalne površine i preko 2 miliona kvadratnih metara poslovne zemljišne površine, za razvoj i izgradnju novih stambenih blokova i poslovnih centara.

foto: promo

Ono po čemu je moskovski metro nadaleko čuven, nisu samo kilometri pruge i dubina tunela kroz porozno moskovsko zemljište. Prva asocijacija na moskovski metro jesu njegove jedinstvene stanice, koje su odraz jednog vremena i jedne kulture.

I baš kao što moskovski sovjetski metro, sa svojim soc-realističnim stanicama oduševljava i privlači turiste, decenijama od svog nastanka, nova Velika Kružna Linija sa svojih 31-nom stanicom glorifikuje istorijsko-naučno-umetničku baštinu Rusije i mnoge značajne naučnike, umetnike i ljude koji su ostavili civilizacijski pečat svojim delima i dostignućima.

Svaka stanica je unikatno arhitektonsko-dizajnersko remek-delo u prostoru i vremenu. Svaka stanica predstavlja prostor u kom stotine putnika u svakom trenutku provode u proseku ne više od dva minuta. Ali u ta dva minuta umesto u bezličnom sivom tunelu, oni se nalaze u blještavoj umetničkoj kreaciji, u vremenskoj kapsuli ili u nadahnuću poznatog naučnika, biologa, književnika…

Dela ruske umetnosti su poslužila kao inspiracija za dizajn stanica metroa Mnevniki i Horoševska. Čuveni „crveni kvadrat“ K. Maleviča je postao centar kompozicije kod stanice Mnevniki. Osnova za dizajn stanice je svetlo-crveni objekat u centru platforme. Kazimir Malevič, čiji je rad ukrasio stanicu, jedan je od najpoznatijih predstavnika ruske avangarde s početka HH veka i osnivač suprematizma. Zanimljivo je da su među poznatim predstavnicima suprematizma umetnici ruske avangarde, kao što su Ivan Puni, El Lisicki i drugi, koji su imali značajan uticaj na popularizaciju pokreta na zapadu.

Novi Sad ima Mičurinovu ulicu, koju je čuveni Đorđe Balašević opevao u svojoj ”Posvađanoj pesmi”, a Moskva ima novu stanicu metroa Mičurinov Prospekt. Ovu stanicu krase motivi biljnog sveta u čast civilizacijskog zaveštanja Ivana Vladimiroviča Mičurina i njegovog životnog rada na polju botanike i kreiranja preko 300 sorti raznog voća i postavljanja temelja moderne genetike.

A na trasi između stanice ulaska i izlaska, putnici na VKL-u se voze u najmodernijim vagonima proizvedenim u Rusiji. Prostrani, veliki, odlično zvučno izolovani i pre svega udobni, ovi vagoni poseduju najmodernije digitalne info-panele kao i USB3 punjače za svako sedište.

Moskovski metro je žila kucavica dvanaesto-milionske metropole i jedan od njenih najvažnijih pokretača razvoja i ekspanzije. Nova Velika Kružna Linija predstavlja ne samo veliki dodatni impuls u ekonomskom razvoju Moskve i Rusije, već i jasno podsećanje da taj ekonomski razvoj mora da ide u isprepletanom odnosu sa kulturno-umetničkim razvojem i očuvanjem tradicije i duhovne baštine.

Dodaj komentar