fbpx
Društvo

U Gamzigradu održan tradicionalni 13. “Đurđevdanski sabor” (FOTO)

“Đurđеvdanski sabor” u Gamzigradu poprima tradicionalni karaktеr, a njеgovo 13. izdanjе okupilo jе u subotu, 12. maja brojna kulturno-umеtnička društva iz Zaječara i oklonih sela.

Ovaj sabor poslužio jе i kao dobra prilika za otvaranjе renoviranih prostorija Mesne zajednice Gamzigrad, koje je otvorio pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković sa predsednikom Mesne zajednice Gamzigrad Milanom Nikolićem.

Stanković je tom prilikom istakao da ovo selo predstavlja primer kako mesne kancelarije i mesne zajednice treba da funkcionišu.

Tradicionalni 13. “Đurđevdanski sabor” svečano je otvorila pomoćnica gradonačelnika Zaječara Elena Petrović.

„Veliki broj vas ovde, danas, znak je da ovo selo živi, a ova manifestacija upravo oslikava kako treba da čuvamo tradiciju i naše običaje. Ako čuvamo našu tradiciju mi čuvamo i naš identitet“, istakla je Petrović.

Tokom manifestacije priređen je prikaz narodnog običaja „Promuz ovaca“ priređena je izložba tradicionalne trpeze, organizovano je crtanje murala, takmičenje u kuvanju jagnjeće čorbice a održana su i brojna takmičenja u tradicionalnim disciplinama.

Najukusniju jagnjeću čorbicu pripremile su članice Udruženja žena Romula, prva ekipa, drugo mesto pripalo je drugoj ekipi Udruženja žena Romula, dok je treće mesto osvojio Srboslav Pavlović iz Vražogrnca.

U nadvlačenju čobanskog štapa pobedio je Mladen Trailović iz Gamzigrada, a u bacanju kamena s ramena najbolji je bio Stefan Živković , takođe iz ovog sela.

Za najlepšu pastiricu izabrana je Hristina Veljković iz Vražogrnca, prva pratilja je Dragana Jovanović iz Udruženja Roma Zaječara ,a druga pratilja Petra Lazarević iz Gamzigrada.

Najlepši venčić isplela je Marijana Mladenović iz Gamzigrada.

U okviru 13. “Đurđevdanskog Sabora” priređen je bogat program u okviru koga su nastupila kulturno umetnička društva: „Romulijana“ iz Gamzigrada, „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora,“Graničar“ iz Halova, kao i folklorna grupa „Udruženje Društva Roma Zaječar“.

Organizatori manifestacije bili su Narodno pozorišteTimočkeKrajine- Centar za kulturu “ZoranRadmilović”, Turistička organizacija Grada Zaječara i Mesna zajednica Gamzigrad, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Dodaj komentar