Sport

Timok i naredne sezone u Prvoj ligi?!

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Fudbalski klub Timok 1919 iz Zaječara nije uspeo na terenu da izbori opstanak u Prvoj ligi Srbije, ali poslednjih dana pojavile su se informacije da će OFK Žarkovo istupiti iz lige zbog nemogućnosti da finansijski odgovori zahtevima PLS. Takođe, u pojedinim medijima pojavile su se nezvanične informacije da će Radnički Novi Beograd, koji je osvojio Srpsku ligu „Beograd“ i time se plasirao u Prvu ligu za sezonu 2022/2023. takođe odustati od učešća, pa se postavlja pitanje ko će naredne sezone popuniti ova dva mesta, ukoliko se ovakve najave obistine.

Pomenuti razvoj događaja otvorio bi mesto zaječarskoj ekipi da potencijalno ostane u Prvoj ligi i naredne sezone, iako je u tekućem prvenstvu ostao „ispod crte“.

Kao opcije za zamenu figuriraju Zemun, koji je osvojio drugo mesto u Srpskoj ligi „Beograd“, Budućnost iz Dobanovaca koja je bila najbolje plasirana ekipa koja je ispala iz Prve lige, OFK Bačka, OFK Beograd, ali i zaječarski Timok.

U ovakvim situacijama, konačnu odluku donosi Fudbalski savez Srbije, prema pravilniku, a osnovni kriterijum za dodelu mesta u Prvoj ligi je „interes fudbala“, pa prema tome u obzir neće biti uzimani samo rezultati, već i finansijski aspekt, infrastruktura i kapacitet kluba za takmičenje u drugom najkvalitetnijem fudbalskom takmičenju u zemlji.

Upravo u ovim stavkama Timok traži svoje prednosti, prvenstveno zbog izgradnje novog stadiona u našem gradu, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine, reklo bi se, u najboljem mogućem trenutku zbog novonastale situacije.

Predsednik kluba, Branimir Đorđević, istakao je da bi ukoliko FS Srbije odluči da vrati baš Timok u Prvu ligu, to bio pun pogodak ne samo za budućnost fudbala u Zaječaru i okolini, već i celoj Timočkoj krajini, Istočnoj Srbiji i šire.

„Kostur ekipe koja je u prolećnom delu prvenstva sakupila čak 28 bodova je sačuvan, dovešćemo par pojačanja, priključiti i neke igrače iz omladinskog pogona. Imamo dugu tradiciju, Timok je osnovan davne 1919. godine i nema puno starijih klubova u zemlju. Klupska infrastruktura je već sada dobra, a u toku je i izgradnja stadiona po UEFA standardima. Pored seniorskog pogona, u klubu stasava preko 300 talentovanih fudbalera koji će u budućnosti nositi beli dres. Sa nestrpljenjem očekujemo poziv FSS i čvrsto smo uvereni da ukoliko on stigne, Timok će biti jedno od najprijatnijih iznenađenja u novoj sezoni“, rekao je Đorđević.

Može li Timok do specijalne pozivnice i opstanka u Prvoj ligi za „zelenim stolom“, saznaćemo uskoro.

Dodaj komentar