fbpx
Društvo Izdvajamo

Testiranje na antitela koronavirusa na lični zahtev od 1. juna

foto: ILUSTRACIJA / Pixaby

Građani koji žele da provere da li su imali koronavirus to će moći da utvrde od sledeće nedelje kada će biti omogućeno testiranje na prisustvo antitela na kovid-19. Testiranje će moći da se obavi na lični zahtev od 1. juna i koštaće 1.200 dinara.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ovu mogućnost najavila je gostujući na RTS. Ona je rekla da svako ko želi da uradi serološki test na antitela koronavirusa to može da uradi od ponedeljka u nekoj od zdrastvenih ustanova.

„Trudili smo se da procedura bude slična kao za pi-si-ar test. Građani će moći da to učine na istim mestima kao i za testiranje na kovid a to su svi domovi zdravlja i instituti za javno zdravlje. Identičan je i žiro račun koji se može naći na sajtu a cena je 1.200 dinara. Ta cena je neprofitabilna, odnosno tolika je nabavna cena“, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Za ovaj test moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi navodi ona.

„Nisu potrebne prethodne pripreme i građani krv mogu da daju u bilo koje doba dana. Važno je reći da je pouzdanija analiza koja se dobije iz venske krvi. Ukoliko postoje indicije da je neka osoba imala koronavirus obavezno se radi i pi-si-ar test koji je onda besplatan. Rezultat testa biće poznat već u toku dana“, objasnila je Sanja Radojević Škodrić.

Ona je iznela i podatak da se do sada 1.100 rekovalescenata javilo za davanje krvne plazme što je isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

„Već su rađene labaratoriske analize  za preko 500 uzoraka izdvojeno je 270 jedinica a 17 pacijenata je već dobilo krvnu plazmu“, rekla je direktorka RFZO.

Izvor: insajder.net

Dodaj komentar