Društvo Izdvajamo

Tamara Vučić uručila digitalni mamograf Domu zdravlja u Sokobanji

tamara vučić
foto: Tanjug.rs

Supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Sanja Radojević Škodrić, uručile su savremeni digitalni mamograf Domu zdravlja u Sokobanji.

Digitalni mamograf sa minimalnim zračenjem je nabavljen iz sredstava RFZO i omogućiće građankama Sokobanje da preglede obavljaju u svom gradu. Do sada to nije bio slučaj, pa su za ovakve vrste pregleda morale da idu u Aleksinac.

Tamara Vučić je istakla da se nabavkom ovog mamografa Sokobanja našla na sve dužoj listi mesta u kojima je ovaj aparat obezbeđen.

Navela je da je nabavka ovih aparata važna, jer je kod žena rak dojke najčešći uzrok smrtnosti od svih malignih oboljenja.

“Moramo raditi na ranoj dijagnostici, kod 4.500 žena se na godišnjem nivou dijagnostikuje rak dojke. Nažalost u proseku 1.700 žena izgubi ovu najznačajniju bitku”, rekla je ona.

Podsetila je da su obezbeđeni savremeni aparati i lekovi za rak dojke o trošku države. Apelovala je na sve žene da obavezno idu na redovne preglede.

“Imamo odgovornost prema sebi, ali imamo odgovornost i prema svojoj deci, roditeljima, supružnicima i prema svim ljudima koje volimo i koji vole nas”, rekla je Tamara Vučić i pozvala dame da ohrabruju i podsećaju jedna drugu da obavljaju preglede i analize.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić istakla je da je ovaj mamograf nabavljen u paketu najveće nabavke savremene dijagnostičke opreme u istoriji Srbije, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru prošle godine, u okviru koga je kupljeno 18 mamografa, koji su već počeli sa radom.

Zašto su  digitalni mamografi važni?

Nabavke ovih mamografa su važne, dodaje ona, jer je Srbija u srednjem riziku po obimu oboljevanja od malignih bolesti, a na prvom mestu u Evropi po stepenu umiranja od malignih bolesti.

Navela je da razlog takve statistike uključuje i kasnu dijagnostiku, odnosno kasno javljanje pacijenata.

“Prisusutvo ovakvog aparata u Sokobanji će omogućiti ženama da se lakše odlučuju na dolazak na preventivne i kontrolne preglede. Rezultat toga treba da bude rana dijagnostika, rana terapija i samim tim i mnogo bolja prognoza. To znači dug i kvalitetniji život”, istakla je ona.

Nastavlja se sa ulaganjima, plate rastu

Radojević Škodrić je poručila da će se nastaviti sa ulaganjima u zdravstveni kadar. Ona je podsetila da su plate doktora od 2012. godine do sad porasle za 111 odsto, a plate medicinskih sestara 138 odsto.

Predsednik opštine Miodrag Nikolić je istakao da je ovo veliki dan za Dom zdravlja Sokobanja. Prvi put posle nepunih 30 godina ova zdravstvena ustanova dobija novu i savremenu opremu.

Objasnio je da je pregled digitalnim mamografom sa minimalnim zračenjem najsavremenija metoda pregleda koja se koristi u svetu. Izrazio je nadu da će Dom zdravlja Sokobanja moći da izađe u susret i građankama okolnih opština, da obavljaju preglede na novom mamografu.

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Tamari Vučić i RFZO-u što su pomogli inicijativu u okviru koje je i Sokobanja dobila novi mamograf.

Tokom posete Domu zdravlja, Tamara Vučić i Sanja Radojević Škodrić obišle su i rendgen salu. Ona je nedavno opremljena savremenim uređajima.

Događaju je prisustvovao i direktor Doma zdravlja Sokobanja Slaviša Antonijević.

U Sokobanji je mobilni mamograf poslednji put bio pre 13 godina.

Digitalni mamograf je odmah počeo sa radom.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom dijagnostikom i daljim tretmanom ogroman je procenat šanse za spas života i za značajno unapređenje kvaliteta života obolelih žena.

ZaječarOnline/Tanjug.rs/O.B.

Dodaj komentar