Društvo

Takmičenje za najbolji srpski ajvar

U okviru obeležavanja Male Gospojine, slave grada Zaječara, 21. septembra na Trgu oslobodjenja biće održana manifestacija pod nazivom „Izadji mi na teglu“.

Ove godine, drugi put za redom, 15 ekipa će se takmičiti u pripremanju ajvara. Svaka ekipa dobija 27 do 30 kilograma paprike i sve što je potrebno za pripremu ovog srpskog specijaliteta.
Kao i prethodih godina, učesnicima su obezbedjeni svi uslovi za takmičenje. Organizatori kažu da učesnici treba da ponesu svoju srećnu šerpu, dobro raspoloženje i da „izadju na teglu“.

Organizator manifestacije u Zaječaru je Centar za kulturu i turizam CEKIT Zaječar.

Manifestacija „Izadji mi na teglu“ ulazi u treću sezonu uspešne realizacije projekta u Srbiji. Karavan je do sada obišao 40 gradova, imao više 3.000 učesnika i 8.000 proizvedenih tegli ajvara, a najjači utisak ostavila su nasmejana lica pobedničkih ekipa u svakom od gradova, kao i pobednika celokupnog takmičenja koji su poneli titulu najboljih ajvar majstora u Srbiji.

Tokom ove sezone karavan će posetiti više od 25 gradova širom Srbije u potrazi za najboljim ajvar majstorom u 2016. godini. Karavan je 15. i 16. septembra u Valjevu, 17. u Arandjelovcu, 18. u Alibunaru, 20. u Srbobranu, 21. u Zaječaru, 22. u Nišu, 23. u Dimitrovgradu i 24. septembra u Kruševcu. Manifestacija je inače počela 22. avgusta i trajaće do 22. oktobra.

Okupljeni oko iste ideje, svi učesnici, javne ličnosti, organizatori manifestacije, „Roda“ kao pokrovitelj celokupnog karavana i emisija Žikina Šarenica, kroz akciju „Jedna tegla za puno osmeha“, doniraće odredjenu količinu zimnice nekom od domova za nezbrinutu decu, dok su za takmičare pripremljene vredne nagrade.

Dodaj komentar