fbpx
Društvo Izdvajamo

Svečanom litijom počelo obeleževanje slave grada i Sabornog hrama (VIDEO)

Svetom  Arhijerejskom liturgijom u  Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru danas je počelo svečano obeležavanje Male Gospojine, slave ovog Hrama i Grada Zaječara.

Nakon prazničnog jutrenja i rezanja slavskog kolača pričestila su se i deca i ostali sugrađani.

Potom je otpočela  i Velika gradska litija kojoj su osim sveštenstva Timočke eparhije na čelu sa episkopom timočkim Ilarionom, prisustvovali i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Oštine Knjaževac Milan Đokić, pomoćnici gradonačelnika i predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave Zaječara, vojske, članovi brojnih zaječarskih sportskih klubova, zaječarski osnovci i mnogobrojni vernici.

Gradska litija kretala se trasom od Saborne crkve – ulicom Timočke bune – ulicom Svetozara Markovića do kružnog toka – ulicom Nikole Pašića do Saborne crkve.

Velika Gradska litijaUživo iz centra Zaječara

Gepostet von Zaječar Online am Samstag, 21. September 2019

Gradonačelnik Ničić poželeo je svim sugrađanima srećnu slavu.

“ Prezadovoljan sam što je sve prošlo kako treba. Želim da svim građanima čestitam Malu Gospojinu, slavu grada i Hrama.

Verovatno ćemo u dogovoru sa Eparhijom Timočkom ovaj dan ustanoviti ubuduće i kao Dan grada. Mislim da je ovo datum koji dovoljno simboliše zaštitu ovog grada, jer je Bogorodica i spasila Zaječar od bombardovanja“, najavio je Ničić.

U porti Sabornog hrama arhijereji su odslužili pomen ubijenim sveštenicima Timočke eparhije za vreme Prvog svetskog rata pred spomen-obeležjem na severnom zidu hrama.

Na Trgu oslobođenja u centru grada danas će povodom slave Sabornog hrama i grada biti pripremljen i bogat kulturno-umetnički program.

Pogledajte galeriju fotografija:

2 komentara

Dodaj komentar