fbpx

Svečani doček Ikone Trojeručice u Zaječaru

Preporuka:

PRIRUČNIK: Nakon upotrebe važno je pravilno skinuti i odložiti masku i rukavice

Da bi njeno nošenje imalo efekta, maska za lice mora pravilno da se postavi kako bi pokrila nos i...

Doktor Predrag Drenovaković: Testirali nas tek kad je kolega umro

Doktor Predrag Drenovaković, kolega preminulog urologa Gorana Ivankovića iz ćuprijske bolnice, kaže za portal Nova.rs da bi situacija u...

Stefanović: Ne uvodi se 24-časovni policijski čas, to je lažna vest

Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da nije tačna informacija koja kruži društvenim mrežama da se sutra uvodi karantin od...
- Reklama -

U svečanoj litijskoj povorci ulicama Zaječara, koju su predvodili Preosvećeni vladika timočki g. Ilarion i Episkop belogradčiški g. Polikarp (Vidinska Mitropolija) sa sveštenstvom, predstavnicima Grada Zaječara, policije i kulturnih institucija grada, dočekana je u nedelju, 24. jula 2016. godine, Ikona Bogorodice Trojeručice i kovčeg sa česticama moštiju svetitelja. U litiji je učestvovao veliki broj dece, vernika iz Zaječara, Knjaževca i okolnih mesta. Ove svetinje su litijski nošene od centra grada do Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gde je Vladika Ilarion služio Akatist Presvetoj Bogorodici Trojeručici i obavio mirosanje vernika.

foto: eparhija-timocka.org
foto: eparhija-timocka.org

Sutradan, u ponedeljak 25. jula, na dan proslavljanja Presvete Bogorodice Trojeručice, Vladika Ilarion je služio svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom zaječarskom hramu, uz sasluženje eparhijskih sveštenoslužitelja. Sa blagoslovom Episkopa svi vernici koji redovno poste i ispovedaju se pristupili su svetom pričešću.

foto: http:eparhija-timocka.org
foto: http:eparhija-timocka.org

U svojoj besedi vladika je zablagodario Gospodu na Njegovom neizmernom daru, milosrđu i čovekoljublju, što nam je darovao Njegovu Prečistu Mater, ikonu Bogorodice Trojeručice da bude ovde sa nama, na dan kada proslavljamo Njen praznik. Ona je tu da nam bude pomoćnica, utešiteljka i putevoditeljka u život večni. Ovom daru malo se ko nadao, ovoj radosti i blagodati. Kad smo okupljeni na svetoj liturgiji i zajedničarimo u svetim tajnama, tada je prisutna i Presveta Bogorodica i čitav nevidljivi nebeski svet, ali nama ljudima je potrebno da nekada i vidimo i opipamo da je Gospod sa nama, i Ona je sada tu da potvrdi da je milost Njena i njenog Sina uvek sa nama. Ona se moli za čitav svet, da pobedivši sva iskušenja dostojni stanemo pred Lice Božije. Neka je svima na veliko ukrepljenje današnji praznik, jer su molitve svetog Save, svetog Simeona i čitave Svete Gore ovde sa nama, a kada su svi sveti sa nama onda ne treba ničega da se plašimo – rekao je vladika.

Ikona će biti izložena na poklonjenje i celivanje do kraja nedelje, uz svakodnevno služenje Akatista u hramu i čitanje molitava sveštenika za zdravlje vernicima pored svetih moštiju.

Izvor: eparhija-timocka.org

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: