Društvo Izdvajamo Kultura Servisne informacije Srbija

Sutra se praznuje VELIKI PRAZNIK – Običaji nalažu da ŽENE ovo NIKAKO ne rade inače ih očekuje NESREĆA

crkva duhovski utorak

Sutra se praznuje VELIKI PRAZNIK – Običaji nalažu da ŽENE ovo NIKAKO ne rade inače ih očekuje NESREĆA!

Srpska pravoslavna crkva sutra praznuje Svete apostole Karpa i Alfeja. Ove narodne običaje je veoma važno ispoštovati, inače sledi nesreća.

Sveti apostol Karp je bio jedan od Sedamdesetorice.

Sledbenik i pratilac apostola Pavla, od koga bi postavljen za episkopa Verije Tračke. No propovedao je Jevanđelje i na Kritu gde je primio u svoj dom sveti Dionisija Areopagita.

Sutra se praznuje

Sutra se praznuje /Foto/Zajecaronline

O njemu svedoči sveti Dionisije, da je bio čovek neobično čistog uma, krotosti i nezlobivosti; da mu se u viziji javio sam Gospod Isus s angelima Svojim, i da nikad nije počinjao svetu liturgiju dok prethodno nije imao nebesko viđenje.

Pretrpevši mnoge napasti za ime Hristovo, on je najzad postradao od nevernih Jevreja, i ubijen bio, preselivši se dušom u Carstvo Božje, da se večno naslađava gledanjem Gospoda u slavi.

Sveti apost Alfej je bio otac dvojice apostolaiz Dvanaestorice i to: Jakova Alfejeva i Mateja Jevanđelista. Skončao je svoj zemaljski život mirno.

Narodna verovanja i običaji

Na današnji dan, prema narodnim običajima,žene ne treba da se bave ručnim radom, a muškarci da idu u lov. Takođe se i posti na vodi.

Zajecaronline.com/srbijadanas/M.A/N.A

Dodaj komentar