Društvo Izdvajamo

Subota 18. april: U Srbiji još 304 obolela i sedam preminulih, ukupno 5.994 zaraženih i 117 umrlih

Zoran Gojković - foto: N1 Srbija / printscreen
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'
O

d preseka u petak do subote u 15h registrovana su 304 novoobolela od korona virusa u Srbiji i preminulo je još sedam ljudi. Ukupno je u našoj zemlji zabeleženo 5.994 zaraženih i 117 smrtnih slučajeva.

U poslednja 24 časa testirano je 3.462 uzorka, od kojih je 304 pozitivno na novi virus. Od početka pandemije testirano je ukupno 36.028 građana.

Na bolničkom lečenju se, zaključno sa današnjim danim, nalazi 3.853 pacijenata među kojima je 126 na respiratoru.

U ovom trenutku 637 građana se vodi kao izlečeno.

Procenat smrtnost je 1,95 odsto, a od juče su preminula četiri muškarca i tri žene.

U Srbiji je testirano do sada 6.795 medicinskih radnika, a njih 642 je pozitivno na kovid.

Prisustvo korona virusa potvrđeno je u 17 ustanova za stare u Srbiji, u kojima su obolela 342 korisnika i 72 zaposlena.

Statistika o starosnoj strukturi preminulih i geografskoj strukturi obolelih dostupna je na ovom linku.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će građani moći ove godine na letovanje, Kon je rekao da je njegovo lično mišljenje da ne treba ići van zemlje i da treba biti oprezan sa planiranjem putovanja.

Predrag Kon – foto: N1 Srbija / printscreen

„Moraćemo malo više da popričamo još o tome i sigurno će biti preporuke na nekom nivou. Vanredno stanje i mere će biti ukidani postupno. Imamo prilično osetljivu populaciju i te poreporuke neće biti jednake za sve grupe stanovništva. Ja, na primer, neću putovati van Srbije, jer se osećam bezbednije u našoj zemlji“, istakao je Kon.

Povodom pitanja da li će od narednog vikenda ili tokom prvomajskih praznika biti ukinut policijski čas, on je rekao da je prerano govoriti o tome, ali da ono što sada može da kaže jeste da će posle uskršnjih praznika mere biti sasvim sigurno ublažene.

On je izrazio skepsu prema periodu prvomajskih praznika „jer smo tada navikli na druženja i izlaske“, te da se boji da se zbog toga ne naruši sve što je do sada postignuto.

„Mi odlično stojimo. Moram to da kažem, poredeći podatke sa drugim zemljama u odnosno na milion stanovnika“, ocenio je Kon.

Darija Kisić Tepavčević – foto: N1 Srbija / printscreen

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je procenat od osam odsto inficiranih koji je utvrđen u prethodna 24 časa, najmanji procenat od kada se rade testiranja.

„To nam je indirektan pokazatelj da je došlo do slabljanje virulencije i da radimo dobar posao“, ukazala je Kisić Tepavčević.

Izvor: Danas.rs

Dodaj komentar