Društvo PR tekstovi

Stomak je centar zdravlja – ultrazvučni pregledi kao prevencija

foto: shutterstock.com

Stomak je centar zdravlja jer se u njemu nalaze brojni organi od vitalnog značaja. Stomak obuhvata prostor od prsa do karlice i u njemu se nalaze mnogi organi digestivnog trakta.

Stomak je ispunjen organima za varenje, odnosno digestivnim organima koji imaju veliku ulogu u pravilnom radu celokupnog organizma.

Ultrazvuk stomaka poznat kao ultrazvuk abdomena je i te kako važan za dijagnostifikovanje mnogih oboljenja ovih organa, ali i kao preventiva za sprečavanje razvitka mnogih opasnih bolesti.

Mnogi važni krvni sudovi smešteni su u abdomenu i vode do drugih važnih organa i delova tela.

Tu spadaju trbušna aorta, donja šuplja vena i na desetine njihovih manjih grana. Sa prednje strane, stomak je zaštićen tankim, čvrstim slojem tkiva koji se zove fascija.

Ispred fascije su trbušni mišići i koža. U zadnjem delu stomaka nalaze se mišići leđa i kičma.

Zašto lekar pritiska vaš stomak pri rutinskom pregledu?

Većina lekara pri rutinskom pregledu vrši i pregled stomaka tako što ga blago pritiska prstima šake.

Zašto je to obavezan deo svakog pregleda?

Zato što se u stomaku nalaze svi organi za varenje – želudac, tanko i debelo crevo, jetra, žučna kesa, pankreas, slezina, bubrezi, bešika. Osim toga u stomaku se nalazi i trbušna aorta  koja je jedna od najvažnijih krvnih sudova u telu.

Kod žena se palpacijom stomaka mogu pregledati i materica i jajnici. Neke promene i poremećaji u radu ovih organa lako se mogu uočiti fizičkim pregledom lekara.

Pored fizičkog pregleda stomaka, lekari savetuju da se u zavisnosti od organa i anamneze pacijenta jednom godišnje rade i ultrazvučni pregledi abdomena.

Ultrazvučni pregledi kao prevencija su se u praksi pokazali veoma dobrim.

Naime, ultrazvukom se mogu otkriti mnoge nepravilnosti u fizionomiji i radu organa smeštenih u abdomenu te je lečenje lakše, a napredovanje bolesti se ovim pregledima sprečava.

Mnoge bolesti se mogu uspešno lečiti ukoliko se dijagnostifikuju na vreme i ukoliko se krene sa terapijom.

Prednost ultrazvučnih pregleda jeste što nema nikakvog zračenja niti negativnih posledica po pacijenta, jasno se mogu videti skoro svi organi u abdomenu, može se raditi više puta bez ograničenja jer su potpuno neškodljivi za zdravlje pacijenta.

Rutinski pregled stomaka obično obuhvata dve celine, to su :

  • Palpacija
  • Perkusije

Palpacija je zapravo opipavanje organa u stomaku kako bi se uočile promene u fizionomiji i veličini, ali i osetljivost pacijenta na bol prilikom opipavanja istih. Guranjem i opipavanjem organa preko stomaka može ukazati recimo da li su jetra,  slezina ili materica uvećane.

Takođe, može se napipati da li je trbušna aorta šira nego što treba da bude što je obično znak postojanja aneurizme.

Osetljivost na bol je takođe dobar pokazatelj opšteg stanja organa, pa se recimo prilikom kratke palpacije slepog creva ukoliko je bolna može dijagnostifikovati upala.

Perkusije podrazumevaju lupkanje lekara po stomaku i osluškivanje zvukova iz stomaka.

Primera radi, kada lekar kucne tik ispod grudnog koša čuje se karakterističan zvuk jetre normalne veličine i rada.

Međutim, ako se slični zvukovi čuju i iznad te linije to može biti znak da je jetra uvećana.

Preventivni ultrazvučni pregledi abdomena čuvaju život!

Ultrazvuk abdomena je veoma značajna metoda za dijagnostifikovanje različitih poremećaja i oboljenja većine organa smeštenih u trbušnoj duplji.

Ultrazvučni talasi visoke frekvencije se uz pomoć ultrazvučne sonde osbijaju od zidove organa i stvaraju sliku na monitoru koji je povezan sa sondom. Na ovaj način mogu se otkriti različita stanja i bolesti organa u stomaku kao što su bubrezi, jetra, žučna kesa i slično.

Uz pomoć ultrazvuka stomaka može se dijagnostifikovati pesak u bubregu, kamen u žučnoj kesi, poremećaji u veličini i radu jetre, slezine, pankreasa i drugih.

Osim ultarzvuka abdomena, za dijagnostifikovanje oboljenja digestivnih organa može se koristiti i rendgen, endokopija ili kolonoskopija u zavisnosti od toga koji se organ prati.

Ultrazvuk abdomena radi se i kod trudnica kao deo redovnog praćenja trudnoće, ali i za potrebe praćenja određenih zahvata poput biopsije, uočavanja krvarenja itd.

Kako prepoznati loše stanje u stomaku?

Postoji nekoliko jasnih znakova da u unutrašnjosti vašeg stomaka nešto nije kako treba.

Takvi znakovi i te kako mogu narušiti vaš ritam života i napraviti pometnju u vašem imunitetu.

  • Nervozan stomak je obično prvi znak da nešto nije u redu. On se manifestuje kroz osećaj nadutosti, česte dijareje, gasove i gorušicu koji mogu biti znak da sa vašim crevima nešto nije u redu. Verovatno postoje poteškoće u preradi hrane i eliminisanju otpada iz organizma.
  • Gubitak kilaže ili dobijanje na težini bez nekih promena u ishrani ili aktvnostima mogu biti znak da sa vašim stomakom nešto nije u redu.

Može biti da je smanjena sposobnost apsorbcije hranjivih materija, da je došlo do pojave insulinske rezistencije ili prekomernog razvoja bakterija u stomaku.

  • Neke pojave na koži poput ekcema mogu biti rezultat lošeg stanja stomaka.
  • Intolerancija na određenu hranu je ustvari nemogućnost pravilnog varenja određenih namirnica do čega dolazi uglavnom zbog lošeg kvaliteta bakterija u digestivnim organima.
  • Hronični umor kao posledica insomnije i lošeg sna takođe može biti znak da sa vašim stomakom nešto nije u redu. Ova pojava nastaje iz razloga što se upravo ustomaku luči većina Serotonina – hormona odgovornog za raspoloženje i san.
  • Smatra se da poremećajem u radu organa koji se nalaze u stomaku, naročito u crevima može doći do pojave određenih autoimunih bolesti i slabljenja imuniteta.

Sasvim je jasno zašto je stomak centar zdravlja svakog čoveka, jer je mnogo toga smešteno upravo u njemu.

Značaj preventivnih ultrazvučnih pregleda, a naročito ultrazvuka abdomena je iz tog i mnogih drugih razloga ogroman. Dešavalo se u nekim slučajevima, da je ultrazvukom otkriven ozbiljan zdravstveni problem koji se javio bez simptoma.

 To je najbolji dokaz kako ultrazvuk abdomena bukvalno spašava život.

Poliklinika Dr. Rončević ima akcije i popuste na ultrazvuk abdomena zato što pre posetite njihov sajt ili na broj telefona: +381 63 384 940 zakažite preventivni ultrazvučni pregled po ceni od 2000 dinara već danas!

Vaše zdravlje ne sme da čeka!

Dodaj komentar