fbpx
Društvo Izdvajamo

Stižu paketi pomoći za socijalno ugrožene Zaječarce: Distribucija tek od ponedeljka

Građani Zaječara koji su lošeg materijalnog stanja od kada su objavljeni brojevi telefona putem medija na koji se mogu prijaviti za dobijanje prehrambeno-higijenskih paketa pomoći zovu gotovo konstantno, ali im se kako kažu niko ne javlja. Gradonačelnik Zaječara tvrdi da su brojevi ispravni i da će biti u funkciji tek od subote, 28. marta nakon što paketi pomoći budu pripremljeni za distribuciju. Na dnu teksta pogledajte i sadržaj pomenutih paketa.

Roba za prehrambeno/higijenske pakete, namenjene socijalno ugroženim i porodicama bez prihoda (po kriterijumima Komisije Gradske uprave, Centra za socijalni rad i Crvenog krsta) u Zaječar stiže u večernjim časovima, najavio je gradonačelnik Boško Ničić. Prema njegovim rečima, pakovanje robe od strane volontera „call centra“ obaviće se sutra, 28. marta, a distribucija paketa počeće od ponedeljka, 30. marta.

„Na jednom od brojeva, u zadnja dva dana, zbog greške operatera kod ranijeg korisnika, javljala se osoba koja sa ovim poslom nema nikakve veze. Greška je ispravljena“, tvrdi Ničić.

On napominje, da se Grad Zaječar pored pomoći koju Vlada Republike Srbije i predsednik Vučić već daju svim penzionerima, opredelio da pomogne onima koji nemaju nikakva ili imaju simbolična primanja bez obzira na godine starosti ili to jesu li ili nisu penzioneri.

„Smatrali smo da mera Vlade Srbije da zbog povećanja penzije oni koji imaju penziju preko 30.000 dinara nemaju prava na pomoć, a na primer dva penzionera sa primanjima od po 29.500 dinara imaju pravo na dva paketa pomoći nije pravedna.
Ne znam koliko je to logično, jer prvo valjda treba da dobiju pakete oni koji nemaju nikakva primanja, pa posle svi ostali“, istakao je Ničić.

U intervju na „Magnum radiju“ Ničić je izjavio da će u prvom naletu u Zaječaru biti spremno za podelu oko 2000 prehrambeno-higijenskih paketa pomoći za socijalno ugrožene.

„Ukažu li se mogućnosti grad će, pored ove pomoći i besplatne podele (sa dostavom) obroka za najsiromašnije, nastaviti i sa drugim akcijama pomoći najugroženijim žiteljima našeg grada i svih sela“, najavio je Ničić.

Ko sve ima pravo na pakete:

  • Prema Ničićevim rečima pravo na dva paketa imaće samo porodice koji su korisnici novčane socijalne pomoći sa presekom na dan 29.02.2020. godine a koji nisu korisnici narodne kuhinje, s tim da ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu šest ili više članova porodice, ta porodica može dobiti najviše dva paketa, a ukoliko u istom zajedničkom domaćinstvu žive dva ili više korisnika novčane socijalne pomoći paket dobija samo jedan od tih korisnika
  • korisnici narodne kuhinje koji nisu korisnici novčane socijalne pomoći
  • Lica koja se nalaze na dostavljenim spiskovima udruženja koja pripadaju najugroženijim socijalno-ekonomskim kategorijama stanovništva na teritoriji grada Zaječara.

Lica koja ne ispunjavaju kriterijume iz tačke 1. ovog Uputstva, mogu se prijaviti za paket samo ako se nalaze u stanju neodložne socijalne potrebe i ne mogu za sebe i svoju porodicu obezbediti osnovne životne namirnice. Navedena lica su dužna da prilikom preuzimanja paketa potpišu izjavu da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuju da nisu u stanju da za sebe i svoju porodicu obezbede osnovne životne namirnice dok traje vanredno stanje u Republici Srbiji.

Za lica starija od 65 godina isporuka paketa obavezno će se vršiti na adresu prebivališta ili boravišta tih lica.

Prijava lica vršićе sе u okviru call centra Grada Zajеčara i Crvеnog krsta svakog radnog dana u vrеmеnu od 9 časova do 12 časova, na brojеvе tеlеfona 064/88-65-305 i 064/88-65-306.

Na svojoj Facebook strani gradonačelnik Ničić objavio je i sadržaj paketa pomoći koji će od ponedeljka, 30. marta biti deljen socijalno ugroženim licima sa teritorije Zaječara.

Paket sadrži sledeće proizvode:

FOTO: FB/ Boško Ničić

Dodaj komentar