Društvo Timočka krajina

Stigle vakcine protiv HPV virusa u ZZJZ „Timok“

foto: pixabay.com

Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) – Gardasil 9, dopremljena je Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru. U toku narednih dana izvršiće se distribucija do domova zdravlja na teritoriji nadležnosti Zavoda ,na području Zaječarskog i Borskog okruga, gde će se vršiti vakcinacija.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima i Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva od zaraznih bolesti, radi se o preporučenoj imunizaciji protiv HPV-a, navodi se u saopštenju ZZJZ „Timok“.

To je imunizacija koju je u obavezi da preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine (epidemiolog, pedijatar, ginekolog). Vakcina se preporučuje kod dece starije od 9 godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS-a.

Vakcina Gardasil 9 je odobrena za primenu kod žena i muškaraca, uzrasta 9 godina i starijih, za prevenciju premalignih i malignih lezija cerviksa, vulve, vagine i anusa i prevenciju anogenitalnih bradavica izazvanih specifičnim tipovima HPV. Vakcina se daje u dve doze, u razmaku od šest meseci za uzrast od 9 do 14 godina, a starijima u tri doze po šemi 0,2,6 meseci, istaknuto je u saopštenju Zavoda.

Dodaj komentar