fbpx
Društvo Izdvajamo

Stevanović: Ovo je možda početak kraja ali smo još daleko od njega

Članovi Kriznog štaba epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović poručili su da je neophodna opreznost još neko vreme jer je “ovo možda početak kraja, ali da smo još daleko od njega”. Na pitanje da li se na Kriznom štabu razgovaralo o mogućem ukidanju dvadesetčetvoročasovnog policijskog časa tokom vikenda, epidemiolog Kisić Tepavčević je rekla da nije i da je preporuka struke, kakva god odluka da se donese, da građani izdrže još ovaj vikend.

Epidemilog Darija Kisić Tepavčević kaže da je broj testiranih nešto manji nego prethodnih dana, ali da se to može objasniti činjenicom da se to obično dešava vikendom ali da razlog može da bude i taj da je jednostavno bilo manje onih sa indikacijama koje ukazuju na infekciju koronavirusom. Ona je iznela podatak da je u prethodna 24 sata procenat pozitivnosti bio 6,4 odsto, a da su o šestoro preminulih četvoro bili korisnici gerontološkog centra u Nišu.

“Ovo je jedan od pokazatelja kako se virus ponaša u starijoj populaciji koju smo do sada uspeli da zaštitimo, i nadam se da će tako i ostati”, rekla je Kisić Tepavčević.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da su najstrože mere bile usmerene ka najstarijoj populaciji jer su oni najranjiviji.

” Tu je nepredvidiv tok bolesti često sa teškom kliničkom slikom. Zato treba da se povede računa o najstarijima i zato tu treba ostati na oprezu. Ovo je možda početak kraja, ali smo daleko još od kraja. Zato ne smemo da popustimo pozornost”, kaže Stevanović.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da je iz Gerontološkog centra u Nišu preminulo do sada 30 korisnika.

” Taj podatak govori koliko je stopa smrtnosti visoka u ovoj populaciji. Većina nije imala nikakve simptome ili vrlo blage. Zbog osetljivosti i nepredvidivog toka su i transportovani u Klinički centar Niš jer se kod njih očekuje razvoj komplikacija”, kaže Kisić.

Ona je potvrdila i da je iz Doma za stara lica u Negotinu 47 korisnika i zaposlenih prebačeno u Klinički centar Niš gde je nakon trijaže veći broj njih poslat u kovid bolnicu u Sokobanju.

“Do unošenja je došlo nakon uvođenja mera zabran poseta i izlaska. Svuda uviđamo isti obrazac ponašanja, to je apsolutno moglo i trebalo da se spreči”, kaže ona i dodaje da je virus mogao da uđe samo na dva načina – putem posete ili preko zaposlenih.

“Treće mogućnosti nema, a istraživanje često pokaže čitav niz ponašanja koje je moglo da bude rizik. Ispostavilo se da su najveća žarištra tamo gde se otkrije širenje u institucijama gde su smeštene stare osobe, u domovima za stare”, rekla je Kisić.

Kisić na pitanje kako je došlo do infekcije u gerontološkim centrima ako ih vojska čuva: Ne znam ni ja da vam odgovorim na to pitanje

Na pitanje novinara agencije Fonet kako je virus ušao u Gerontološke centre imajući u vidu tvrdnje nadležnih da ove ustanove čuva vojska, Darija Kisić Tepavčević je rekla:

„Ne znam ni ja da vam odgovorim na to pitanje“.

Zamenica direktora Batuta je još jednom na konferenciji Kriznog štaba apelovala na građane da se strpe još malo.

” Apelujem da se strpimo još malo, dakle još jedan vikend i uskoro će nam se vratiti i zagrljaji i dodiri”, navela je ona.

Na pitanje novinara N1 da li je moguće promeniti odluku oko policijskog časa koji je najavljen za prvomajske praznike, da li se o tome razgovaralo na Kriznom štabu i šta je prporuka struke, Kisić tepavčević je odgovorila da se o tome nije razgovaralo.

“Ja sam rekla stručno mišljenje i svi imamo takvu vrstu nedoumica. Sve nas mami ovo vreme da izađemo napolje. Ja to govorim sa stručnog aspekta zašto bi bilo dobro da se strpimo. Kada jednom bude ukinut policijski čas i kada nam bude sve dostupno i tada treba smanjiti sopstveni rizik za nastavak infekcije.  Ne znam da li je odluka definitivna ili ne ali apelujem na sve vas ako se i promeni da se strpite još malo, jer kao što je kolega rekao ovo jeste početak kraja, ali nije kraj”, kaže Kisić.

Jedno od pitanja odnosilo se i na to da li se razmišlja o promeni termina u kojem penzioneri mogu da izađu u šetnju i kupovinu. Kako je novinar napomenuo u periodu kad mogu da šetaju ne radi ništa, a termin za odlazak u prodavnicu je jednom nedeljno i to od četori ujutro do sedam.

” Ima tu logike, to ste u pravu za reevaulaciju tog termina. Biće sve više vremena za njih, a termin za kupovinu i to možemo postaviti na kriznom štabu, ima smisla”, rekla je Kisić.

Na pitanje da li se vode zapisnici na sastancima Kriznog štaba i hoće li oni biti dostupni javnosti, direktor Infektivne klinike je rekao da oni o tome ne znaju ništa.

“Ne očekujte to od nas mi smo kliničari i epdiemiolozi, to je pravno legalističko pitanje, obratite se za to onome ko to radi”, rekao je Stevanović.

Izvor: Insajder.net

Dodaj komentar