Društvo

SSP: Smena na čelu „Vodovoda“ očigledan pokušaj prikrivanja zloupotreba iz prethodnog perioda

Koristeći Uskršnje i Prvomajske praznike,Gradsko veće je na sednici održanoj 28. aprila 2022. godine,usvojilo Nacrt rešenja o razrešenju vd direktora JKP Vodovod, Nikole Šarčevića i imenovanju novog vd direktora Bratislava Stanića. GrO SSP Zaječar oštro osuđuje protivuastavno i protivpravno ponašanje Gradskog veća, gradonačelnika Boška Ničića i narodnog poslanika i odbornika u Skupštini Grada Nenada Ristovića. Urušavanje svih institucija države se naročitim vidi na primeru JKP Vodovod u Zaječaru – saopštavaju iz Stranke slobode i pravde u Zaječaru.

Saopštenje SSP-a prenosimo u celosti:

Nacrt rešenja kojim se predviđa primopredaja dužnosti predstavlja očigledan pokušaj prikrivanja svih zloupotreba iz prethodnog perioda.

Odbacivanje na stranu već raspisanog konkursa i zanemarivanje kandidata koji imaju ozbiljnu radnu i društvenu karijeru iza sebe, od strane nadzornog odbora i Gradskog veća je sumnjivo i problematično.

Strah od dolaska ozbiljnih profesionalaca na čelo ovog preduzeća je razlog za brzopoteznu smenu Nikole Šarčevića. Njegovim postavljenjem na mesto tehničkog direktora bez prethodno utvrđenih rezultata rada u prethodnom periodu čini se klasična manipulacija zakonom o radu.

Ceo kolektiv JKP Vodovod je svedok nove sistematizacije, pripremljene po meri dosadašnjeg vd direktora i njegovih saradnika.

Bojazan radnika da će se na ovaj način nastaviti sa propadanjem preduzeća i njihovim maltretiranjem rezultovala je obraćanjem radnika i novom narodnom poslaniku SNS-a, dr Nenadu Ristoviću.

Podsećamo da je gospodin Ristović pre prelaska u SNS takođe bio u sudskom sporu sa Nikolom Šarčevićem, a u vezi njegovog načina rukovođenja preduzećem. Na žalost narodni poslanik sada ćuti.

Podsećamo građane Zaječara i Srbije da je Nikola Šarčević, na predlog aktuelnog Gradonačelnika Boška Ničića postao vd direktor JKP Vodovod.

Dve godine gospodin Šarčević protivustavno i protivpravno obavlja funkciju direktora. Za to vreme je protivzakonito otpustio osam radnika sa posla, a sa isto toliko se nalazi u sudskom sporu, zbog mobinga i pokušaja političkog uticaja na njih.

Duševni bol i materijalna šteta koju je naneo radnicima i članovima njihovih porodica je ogromna.

Šteta naneta JKP će se tek ustanoviti kada dođe do promene vlasti.

Radi javnosti podsećamo da je dug preduzeća blizu milijardu dinara.

Gotovo 5.000.000,00 dinara iznose troškovi advokatske kancelarije koja zastupa Šarčevića na sudu.

Postavlja se i pitanje veoma problematičnih ugovora sa Delta agrarom I „Brana comercom“.

Prodajom vode firmi Delta agrar po znatno nižoj ceni smatra se da je preduzeće oštećeno za više od 30.000.000,00 dinara.

Prodajom nepostojeće (u zakonu) vode pod nazivom „tehnička“ prekršio je čitav niz zakona.

Smanjenjem vodnih potencijala i remećenjem eko sistema čini se direktno protivzakonit čin.

Pod upravom Nikole Šarčevića veliki broj radnika je vođen na mitinge i političke skupove SNS-a. Ovo je suprotno slovu Ustava i zakona o pravu na slobodno političko opredeljenje građana i radnika. U prilog tome postoje i sudski spisi sa velikim brojem svedoka.

U kojoj meri živimo u nedemokratskoj državi govori i činjenica da se takozvani nezavisni sudovi u njegovom slučaju ponašaju veoma zavisno.

Stranka slobode i pravde traži slobodu i pravdu za sve građane i radnike.

Pozivamo sve odbornike Skupštine grada da odbace ovaj Nacrt i da traže od nadležnih sprovođenje konkursa u delo.

Pravni tim SSP će podneti krivične prijave protiv svih koji su zloupotrebili svoje funkcije.

Dodaj komentar