Društvo

Srpska pravoslavna crkva slavi Đurđic

FOTO: sr.wikipedia.org
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Đurđic, u znak sećanja na prenos moštiju svetog velikomučenika Georgija u novi hram.

Đurđic je slava ili preslava mnogih porodica i mesta, a smatra se esnafskom slavom obućara i krojača.

Sveti Đorđe ili Đurđevdan slavi se u proleće, na dan njegovog stradanja u vreme rimskog car Dioklecijana 23. aprila po starojulijanskom, odnosno 6. maja po gregorijanskom kalendaru. Na današnji dan slavi se Đurđic, u znak sećanja na dan prenosa moštiju ovog sveca iz Nikomidije (sada Izmir u Turskoj) u grad Lidu Palestinsku.

Na ikonama za praznik Đurđic, ovaj svetac se predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

Sveti Georgije, odnosno Đorđe, u crkvenim zapisima spominje se kao velikomučenik i borac za hrišćanstvo. Odbio je poslušnost caru Dioklecijanu, rekavši da se ne plaši da umre za svoju veru, pa je pogubljen 303. godine. Propovedao je novozavetnu veru, a po nekim pričama, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a prema predanju carica je preminula pre izvršenja carske naredbe.

Verovanja na ovaj praznik

Na ovaj dan ne rade teški poslovi i ručni radovi.

Zabranjeno je loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti i cele sledeće godine.

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate nazivaju se Mratinci ili Vučiji dani, jer je sveti Mrata zaštitnik vukova. U vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

U selima zapadne Srbije na ovaj dan se klalo, u ranu zoru na kućnom pragu, crno pile ili mlad crni petao.

Narod ovog svetitelja ubraja u zaštitnike, koje su ljudi u nevolji prizivali. Prema verovanju sveti Đorđe voli da se odazove nevoljnicima i da im pomogne.

Dodaj komentar