fbpx
Društvo

Srpska pravoslavna crkva obeležava Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

FOTO: sr.wikipedia.org

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, praznik poznatiji u narodu kao Jovan Glavosek.

Uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana obeležavaju svi pravoslavni hrišćani a Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik svrstava i među slave. Sveti Jovan se slavi i 20. januara (po gregorijanskom kalendaru), kao znak poštovanja prema svecu koji je krstio Isusa Hrista.

Po narodnom predanju, Sveti Jovan je primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Bio je to i uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu.

Na ovaj dan je car Irod iz Galileje naredio da se odseče glava Svetom Jovanu. Bludni i razvratni car Irod oterao je svoju ženu da bi živeo sa svojom ljubavnicom, ženom rođenog brata. Protiv toga podiže glas Sveti Jovan i odmah bi bačen u tamnicu. Za vreme jednog pira pred goste izađe Saloma, ćerka njegove naložnice, i poče da igra obučena u samo sedam velova. Pijani Irod, zanesen igrom, poželi devojku i obeća da će dati sve što bude tražila. Razuzdane majka i kćer zatražiše glavu sveca. Irod naredi da se Jovan poseče i njegova glava donese.

Na dan Svetog Jovana izbegava se bilo kakav rad, napolju i u kući. Narod se okuplja u hramovima na liturgiji, Srbi poste, a deci se ne daje ništa crveno – jabuka, paradajz, breskva i grožđe. Na ovaj dan valja brati lekovite trave – kantarion, nanu, konjsku čuburu, lincuru.

Dodaj komentar