Društvo

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Svete Trojice ili Duhove

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik Silazak Svetog Duha na apostole, odnosno Svetu Trojicu ili Duhove.

Ovaj praznik uvek se obeležava u nedelju, na pedeseti dan posle Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Takođe, praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica.

To je treći praznik po značaju, posle Vaskrsa i Božića. Praznik se naziva još i Trojica, jer je po učenju Hristos obećao, Bog Otac dozvolio, a Sveti Duh sišao.

Na Svetu Trojicu ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Ovim je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Na ovaj praznik pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ujedno praznik Svete Trojice predstavlja uvod u Petrovki post koji ove godine počinje 24. juna.

Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi dan.

Takođe, ovo je slava i Ministarstva unutrašnjih poslova. Obeležava se kao i Dan policije i Dan MUP-a Srbije, u znak sećanja na 1862. godinu kada je srpska žandarmerija, na ovaj praznik, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Posle svete Liturgije služi se Molitva, Priziv Svetom Duhu, na kojoj se kleči i pletu se venci od trave i cveća. Ti venčići se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Prema predanju običaji vezani za Svetu Trojicu imaju veze sa paganskim vremenima i borbom protiv demona te se smatra da na Duhove ne treba spavati. Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri. Manastire obilaze osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest. Dobro je da iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.

Dodaj komentar