Društvo

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja

FOTO: sr.wikipedia.org

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja. Ovo je jedan od praznika posvećenih proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Praznik Sveti Jovan Krstitelj, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča.

Jovanov otac je bio judejski sveštenik Zaharija, od plemena Arona. Jovan je rođen pola godine pre Isusa Hrista. Prema Novom zavetu njegovi roditelji, Zaharije i Jelisaveta, dugo nisu mogli imati dece i kada im se rodio sin, zavladala je velika radost. Svoje detinstvo i ranu mladost Jovan je proveo u pobožnom domu svojih roditelja.

Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. On je u reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski, hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda, koji je naredio da se proroku odseče glava.

Hrišćani proslavljaju Jovanove praznike nekoliko puta u godini. Sveti Jovan je po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti Arhanđel Mihail.

Za ovaj praznik vezuju se brojni običaji.

Postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja.

Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Na Jovanjdan vernici, po mogućstvu, u ruke ne uzimaju nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo.

Prema verovanju, deci se na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje. Ni jabuka, niti sok. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Jovan se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, sveštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje što je on imao tu sreću da je mogao i rukom pokazati svetu onoga koga je prorokovao.

Za ruku svetog Jovana veruje se da je svake godine na dan svetiteljev, arhijerej iznosio pred narod. Ponekad se ta ruka javljala raširena, a ponekad i zgrčena. U prvom slučaju označavala je rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.

Prema predanju, u ponoć, kada nastaje dan Svetog Jovana, odabere se jedno jaje i spusti u posudu s vodom: ako potone, to znači da je sudnji dan blizu.

Dodaj komentar