Društvo

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Ćirilovdan – praznik majke i dece

FOTO: spc.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Ćirilovdan – praznik Svetih mučenika Kirika i Julite, sina i majke koji su stradali u velikim progonima hrišćana za vreme cara Dioklecijana.

Sveta Julita je bila plemićkog roda, ali je rano ostala udovica, sama sa svojim novorođenim sinom Kirikom. Kako je i sama bila hrišćanka, i dete je odmah krstila i od malena ga učila veri.

Kada je car Dioklecijan naredio progon hrišćana, Julita i Kirik su uhvaćeni i izvedeni pred sudiju. Prema predanju kako majka nije želela da se odrekne svoje vere, sudija joj uze dete i poče ga milovati. Njen sin Kirik povika: „Ja sam hrišćanin, pusti me materi!“ i poče rukama da grebe sudiju i otima se. Sudija se rasrdi i tresne Kirika o zemlju, a dete se skotrlja niz stepenice i umre. Posle mnogih muka i Julita je ubijena 304. godine.

Danas je praznik ljubavi majke i deteta. Majke na današnji dan ne smeju da grde i viču na decu, jer će u protivnom biti bolesna preko godine.

Veruje se da Sveti Kirik ili Ćiril štiti od kožnih bolesti, pa se ovog dana svi koji imaju zdravstvenih problema za kožom kupaju na izvorima i rekama. Postoji priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i leči.

Takođe, postoji verovanje da Sveti Kirik štiti od ptica grabljivica, pa postoji običaj sklanjanja strašila sa njiva, jer ona danas nisu potrebna.

Dodaj komentar