Izdvajamo Politika Srbija

Srpska opozicija zvanično započela kampanju bojkota izbora (VIDEO)

Sinoć je u Kombank dvorani održan prvi zajednički skup dela opozicije na kojem je predstavljena Deklaracija kojom se obavezuju da će bojkotovati predstojeće izbore. Ovim skupom “Bojkot 2020” zvanično je započeta kampanja bojkota.

U Deklaraciji o bojkotu se navodi da će se svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata “lažnih izbora”, kako navode, smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, te da će takvu vlast smatrati nelegitimnom i da će se protiv nje boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti.

Potpisnici se obavezuju da će nastaviti borbu za slobodne medije i poštene izbore svim raspoloživim, legalnim sredstvima.

U tom smislu, kažu da će nastaviti saradnju sa svim organizacijama i pojedincima koji imaju isti cilj, kao i razgovore sa predstavnicima EU, zemalja izvan Unije i organizacija koje podržavaju demokratske vrednosti.

Građanima obećavaju da će Srbija dobiti slobodne i poštene izbore.

Prisutni su nosili stranačke i zastave Srbije.

Na skupu koji je organizovao Savez za Srbiju obratili su se Dragan Đilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić, Sergej Trifunović, Janko Veselinović, Dragana Rakić.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke je pozvala građane da ustanu i da se bore za vrednosti u koje veruju.

“Ostavimo po strani sve naše različitosti, ujedinimo se oko zajedničkog cilja: uređeno društvo u kome je vlast smenjiva na izborima. Budimo solidarni i uporni i ohrabrimo jedni druge”, rekla je Rakić.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je rekao da je “srpska opozicija donela odluku da posluša svoj narod”.

“Vraćamo u politiku ono što je zaboravljeno. Da držimo reč”, rekao je Đilas.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je rekao da je “jedini pravi put – put totalnog bojkota”.

“Šta god vam pričali, na dan izbora ostanite kod kuće. Ostanimo jedinstveni, jer jedino tako ćemo uspeti”, naveo je Jeremić.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da je zahvalan na “njegovim ponudama”.

“Ali shvati, ja neću da se igram s tobom. Ni za 500.000 evra, ni za cenzus od 3 odsto. Ja sam u ovu igru ušao ne da bih se igrao s tobom, već da bih te pobedio”, rekao je Trifunović.

Nakon završetka skupa okupljeni su pozvani u protestnu šetnju do zgrade RTS-a.

Video:

Izvor: Insajder

Dodaj komentar