fbpx
Društvo Izdvajamo

Spava na autobuskoj stanici u Zaječaru, jer nema gde da živi

Pixabay / ilustracija

Mile Karić iz Boljevca već mesecima spava na zaječarskoj autobuskoj stanici. Želi da se vrati u svoje rodno mesto, ali nema novca ni za autobusku kartu. U Centru za socijalni rad u Zaječaru, kako kaže, nisu mogli da mu pomognu, jer im je račun u blokadi, a isti odgovor dobio je i u boljevačkoj ustanovi za socijalno ugrožena lica.

Mile Karić ima 60 godina i svakodnevno ga možete videti kako sedi sam na klupi u centru Zaječara. Bez krova nad glavom i osnovnih, elementarnih uslova za život, više je gladan, nego sit, jer para nema i jedva preživljava.

Kako kaže, često mu se dešava da sanja kako jede vruću supu, kako je okupan i čist.

Mile Karić

„Zadnjih meseci se ne osećam kao ljudsko biće i sve je katastrofa. Imam rođake, ali me niko neće. Imam brata koji je od mene mlađi 25 godina, ali je nasrnuo na mene i zabranio mi je da dolazim kod njega, jer me ne želi. Majka mi je na samrti negde u inistranstvu, ali ne znam ništa, samo sam eto tako čuo.

Moja sudbina je teška, jer nemam nikoga i niko neće da mi pomogne. Živim na ulici od danas do sutra, a spavam na autobuskoj stanici Nikolić prevoz u Zaječaru“.

Kucao je za pomoć na mnoga vrata, ali bezuspešno.

„Žalio sam se centru za socijalni rad u Zaječaru, da nemam ništa i da živim na ulici i tražio pomoć od 1000 dinara kako bih kupio kartu i vratio se u Boljevac, ali su mi rekli da su im pare blokirane, šta to znači, ne znam.

Pozvao sam i referentkinju u Boljevcu koja mi je isto odgovorila.

Pešice ne mogu da idem, nisam u stanju jer sam bolestan. Polomljen mi je grudni koš, plućna maramica i tri rebra ,a noga mi je bila u gipsu 3 meseca i skoro je gips skinut. Krećem se uz pomoć štaka“, jada se Karić.

Težak je i bolan život na ulici, bez hrane i osnovnih higijenskih uslova za život, kroz suze priča Mile.

„Eto živim na ulici od danas do sutra, ako mi neko nesto udeli, dobro je. Ovaj mi da 10 dinara, neko od prolaznka 5 i skupim za koricu hleba. Moja svakodnevica je život po parkovima i od jedne do druge klupe.

Ima i onih koji beže od mene, jer vide kako sam neokupan i prljav, ali nemam gde.

Ja sam miran čovek koji živi od tuđe milostinje. Ne kradem, ne pljačkam i ne pravim nikakve probleme, iako sam u bezizlaznohj situaciji. Nesposoban sam da radim, bolestan sam“, kaže.

Mile Karić živi na ulici, na klupi, bez hrane i osnovnih higijenskih uslova mesecima.

„Ne znam šta ću, jer osećam da umirem iako sam živ. Ne mogu više da izdržim, a sada će i zima, kako ću“, pita se i rukama pokriva lice.

U moru teških slučajeva, Mile je samo još jedan. Ukoliko ga sretnete i vidite sledeći put u prolazu, ne okrećite glavu, već mu dajte koliko možete.

Njemu će to pomoći da izgura i preživi dan, a možda mu i vaša ljubaznost ulije nadu ga da bolje sutra, tamo negde, ipak čeka!

9 komentara

  • a ti boško sadi cvece svake nedelje..nadam se da ce i tvoji a i tu ti oko tebe isto zavrsiti,..a ti iza reseteka..da te resetaju,,

  • Nažalost kad je Centar za socijalni rad u blokadi idi kod branitelja Aleksandra Vučića, kod Boška… Stvarno, zar u Zaječaru ne postoji nijedna organizacija, koja ljudima pomaže. Smešan sam, pa u Srbiji ne postoji, a ovakve Centre treba ukinuti

    • I to je centar za socijalni rad e državo nije te sramota daje vuciceva stranka dali bi mu i Hotel zalosno je za ovako nesto pa sta je potrebno da krade i da otima onda je ok….kako da Ide peške kada je bolestan ovo je zalosnoi sramota

  • I to je centar za socijalni rad e državo nije te sramota daje vuciceva stranka dali bi mu i Hotel zalosno je za ovako nesto pa sta je potrebno da krade i da otima onda je ok….kako da Ide peške kada je bolestan ovo je zalosnoi sramota

  • Наши министри би да поклањају мигрантима напуштене куће,да ли су свесни колико оваквих случајева има Србији?.Откупите напуштене куће и имања,обновите их и населите Србе,а не мигранте! Нисте ни свесни колико би усрећили наших породица.Да ли знате господо министри колико би се наших људи из иностранства вратило,а немају за авионску карту (Чикаго).Срам вас било!

Dodaj komentar