Kultura

Solistički koncert pijaniste Dejana Ilijića u petak u Zaječaru

foto: freepik.com

Pijanista Dejan Ilijić održaće solističke koncerte u sali Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu, u četvrtak 6. oktobra, a sutradan u petak 7. oktobra i u Zaječaru u sali Muzičke škole “Stevan Mokranjac“.

Publika će imati priliku da čuje Ilijićevu autentičnu muzičku impresiju, a ulaznice za koncert se neće prodavati, međutim domaćin večeri poziva publiku da umesto kupovine karte pošalje poruku na humanitarni broj po slobodnom izboru. Broj mesta u publici je ograničen.

Dejan Ilijić je samostalno i kao lider sastava EYOT, nastupao u više od dvadeset pet zemalja sveta – Amerika, Rusija, Kina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka itd. Do sada je objavio šest solo albuma za srpsko i američko tržište.

O Ilijićevoj muzici pisali su mnogi, a za ovu najavu izdvajamo dvojicu doajena srpske džez scene koji su zapisali nadahnute impresije.

Gospodin Dragomir Milenković Joga, osnivač grupe Hazari kaže da je Dejan potpuno prepoznatljiv po načinu sviranja, da je svoj i originalan sa sadržajnim programom u kome preovladavaju asimetrični ritmovi Balkana i stilizovane melodijske igre deonica sa juga, a da je posebna karakteristika njegovog klavirskog izvođenja veoma izražena ekspresija, što daje izrazitu životnost, čime publiku magnetski uvlači u ono što radi.

Gospodin Vojislav Pantić, jedan od najpoznatijih muzičkih novinara, u Kulturnom dodatku Politike zapisuje: „Kao što EYOT polako zauzima značajno mesto na evropskoj džez sceni, Dejan Ilijić pokazuje da mu je već mesto među najkreativnijim pijanistima u savremenom svetu, u društvu sa Tigranom, Volnijem, Jaronom Hermanom ili Bojanom Z.“

Dejan Ilijić je komponovao muziku za televiziju i dokumentarne filmove. U njegovoj muzici se ističu emotivnost i energija, koja je postala zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solističkog rada.

Nakon Aleksinca, Prokuplja, Šida i koncerta u Negotinu i Zeječaru, Dejan Ilijić nastupa u Raškoj, Gadžinom Hanu, Vršcu i u Kanjiži.

Na koncertnoj seriji „DEcentralizaciJAN“, pored ranijih kompozicija, Ilijić premijerno svira kompozicije sa svog najnovijeg albuma „DYAD III“ koji je objavljen 19. avgusta ove godine.

Dodaj komentar