fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Hronika Izdvajamo

Slavica iz Vratarnice: Priveli me kao dilera, a ja ne znam ni šta je kanabis! (FOTO)

Policija iz Zaječara podnela je krivičnu prijavu protiv Slavice Jovanović (65) iz sela Vratarnica zbog sumnje da je na svom imanju gajila indijsku konoplju. Kako je 30. jula saopšteno iz PU Zaječar, u dvorištu i bašti ove žene nađeno je 350 biljaka indijske konoplje. Međutim, Slavica za “Kurir” tvrdi da nije gajila indijsku, već industrijsku konoplju, koju u selu zovu grsnica!

Jovanovićeva kaže za “Kurir” da je čitava zavrzlama nastala pre četiri dana, kada je pozvala policiju pošto je u svom bunaru videla mrtvog jazavca. Tada je i završila u policijskoj stanici kao narko-diler.

– Pogledala sam u bunar i videla grozotu – ucrvljali jazavac je plutao unutra. Tu vodu koristim za kupanje i pranje, pa sam pozvala policiju da dođe i izvuče uginulu životinju – počinje svoju priču Slavica.

Ubrzo su četvorica policajaca došla kod nje.

– Nisam sigurna da li su to bili policajci ili komunalni milicajci. Trojica su me nešto zapitkivala, a četvrti se šetkao po dvorištu. Odjednom su mi rekli da moram da pođem s njima da dam izjavu. Pitala sam što da dajem izjavu zbog crknutog jazavca. Tada su mi rekli da sadim marihuanu u dvorištu – priča sagovornica i dodaje da su je policajci odmah odvezli u stanicu.

Kako kaže, tamo su je pitali zbog čega gaji kanabis i ko joj je dao seme.

– Pa ja i ne znam šta ta reč znači! U dvorištu imam grsnicu. Ona niče sama, kao korov, nikakvo seme nemam. Otkad znam za sebe, ta grsnica raste tu. Od nje smo nekad tkali košulje, ponjave, džakove, prekrivače – kaže Slavica dok pokazuje košulju svog dede koja je istkana od ove biljke, kao i ram za ručno tkanje.

Ona ističe da od grsnice pravi i razne meleme.

– Pomešam ulje, konoplju i još šest biljaka. To odstoji i onda koristim ulje kao lek. Tako sam izlečila šuljeve, a zbog tog melema sam prestala da bolujem i od jetre i želuca. Koristi mi i za imunitet, jer sam veoma bolešljiva. Sve sam to rekla policiji. Ta biljka mi treba za lek, a oni su je svu počupali. Pitam se ko će meni to da nadoknadi – revoltirana je Jovanovićeva.

Kaže da razmišlja da tuži policiju i mesnu zajednicu. U zaječarskoj policiji nezvanično su nam potvrdili da je protiv Slavice Jovanović, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneta krivična prijava zbog nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Da li je u pitanju nesporazum ili je Slavica zaista gajila marihuanu, a ne običnu konoplju kako tvrdi, utvrdiće se istragom.


Dve vrste konoplje: RAZLIKA JE U PROCENTU THC

Foto: MUP

Gajenje industrijske konoplje dozvoljeno je u Srbiji, ali se mora uskladiti s Pravilnikom. Mogu se gajiti samo sorte čiji je sadržaj THC manji od 0,3 odsto. Listovi marihuane su deblji, a industrijske konoplje tanji. Industrijska raste do četiri metra, dok kanabis raste do 2,5. Hemijske razlika je u tome što industrijska konoplja ima maksimalni sadržaj THC, koji je glavni psihoaktivni sastojak, do 0,3 odsto, za razliku od indijske, koja sadrži THC oko 20 odsto.

izvor: Kurir

Dodaj komentar