Društvo

SKANDAL! Zaječar već nekoliko meseci bez dečijeg hirurga!

foto: ilustracija

Već nekoliko meseci Zdravstveni centar u Zaječaru nema dečijeg hirurga!

Roditelji su zabrinuti jer svoje mališane sada i zbog najmanje intervencije moraju da vode do najbližih centara koji imaju dečiju hirurgiju a to su Bor ili Niš. To predstavlja veliki problem a u današnje vreme i veliki trošak!

Zaječar je nekada bio centar zdravstvene zaštite Timočke Krajine, i neprihvatljivo je da smo sada prinuđeni da se  za pomoć obraćamo hirurzima u drugim gradovima. Služba dečije hirurgije osnovana je davne 1974. godine i do sada se nije dešavala ovakva situacija!

Ovaj problem je nastao oko Nove godine kada je jedini dečiji hirurg koji je bio u Zdravstvenom centru napunio 65. godina i po sili zakona morao da ode u penziju.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da je potrebno u najboljem slučaju od 3 do 5 godina da neko ko je završio medicinski fakultet prođe potrebnu proceduru specijalizacije kako bi se osposobio za dečijeg hirurga.

Prema informacijama do kojih smo došli u početku su i bebe slate u druge gradove da bi im se izvršilo snimanje kukova, koje bi po pravilu trebalo da radi dečiji hirurg, ali je kasnije doneta odluka da taj posao preuzmu pedijatri, kako se bebe ne bi dodatno maltretirale putovanjem.

U Zdravstvenom centru kažu da će decu do 6. godina pregledati pedijatri, pa po potrebi slati u druge gradove, dok decu do 15. godina mogu da leče i opšti hirurzi i navode da će takvo stanje biti sve dok neko od mladih kolega ne stekne uslove za dobijanje specijalizacije.

Stanislav Tadić - direktor ZC Zaječar

Stanislav Tadić – direktor ZC Zaječar

Roditelji postavljaju opravdano pitanje, šta ako ne daj Bože dodje do potrebe da se hitno reaguje? Da li će neko snositi odgovornost zbog ovog propusta?

Nameće se pitanje da li je možda trebalo pre 5 ili 10 godina razmišljati da će doći trenutak kada će jedini dečiji hirurg kojeg imamo otići u penziju.

Istražujući ovu temu došli smo do podatka da će krajem godine još nekoliko lekara otići u penziju i da će opstanak još nekih odeljenja biti doveden u pitanje, ali o tome ćemo uskoro kada prikupimo dovoljno informacija. Pored ove teme istražićemo u narednom periodu i kako je to moguće da neke „male stvari“ neophodne u dijagnostici zaječarski Zdravstveni centar godinama ne može da nabavi dok ih privatne ordinacije uredno poseduju i takve preglede dobro naplaćuju.

Kada smo razgovarali sa pojedinim lekarima dobili smo prijateljski savet da ćemo ako krenemo da istražujemo tu temu „uleteti“ u osinje gnezdo, bermudski trougao na relaciji uprava, privatne ordinacije, dobavljači lekova…

APELUJEMO na nadležne organe da se hitno pozabave ovim problemom, da se pronađe prihvatljivo rešenje i Zaječar u najkraćem roku dobije nazad dečijeg hirurga. Apelujemo i da na vreme sagledaju potrebe za narednih nekoliko godina i pravovremeno reaguju kako se ovakve situacije nikada više ne bi dešavale!

P.S.
Molimo vas da podelite ovaj članak na društvenim mrežama kako bi se što više ljudi priključilo ovom apelu – inicijativi, u nadi da ćemo ubrzati rešavanje ovog problema a svima nam je u interesu da se to što pre desi!

7 komentara

  • ovo me uopste ne cudi. doticnom direktoru je bitnije da kroz grad vozi kao na stazi formule 1, da se bahato parkira nego da vodi racuna o ustanovi koju vodi. nek nam je bog na pomoci.

  • Bila bi nam bolja bolnica nego u Hjustonu da je toliko energije ulozio u unapredjenje Zdravstvenog centra koliko energije ulaze menjajuci partije samo da bi ostao direktor. Ovo je zaista velika bruka!!!

  • A sto bi vi imali da istrazujete povezanost uprave i dobavljaca lekova? To se vec sve zna, nema se tu sta istrazivati. Nema vece korupcije nego u toj oblasti. Dovoljno je u vecernjim satima proci pored zgrade gde radi Stasa Tadic i videcete koliko pacijenata dolazi na snimanje na „crno“.

    • hahaha 2. maja samo nisu rekli koje godine,STRASNO.Cak i da je bila Ceca ko zna gde bi taj novac dospeo…

  • Ma prava sramota. A sto niko ne govori o tome sto doticni trazi novac za zaposlenje u zdravstveni centar. Sto se o tome ne prica!!

Dodaj komentar