fbpx
Društvo

Seminar: Savremeni pristup ocenjivanja učenika

srednja škola
foto: radiomagnum.rs

U Medicinskoj školi u Zaječaru uskoro će biti održan seminar na temu Savremeni pristup ocenjivanja učenika.

Na ovom seminaru učestvovaće tridesetak profesora ove škole, koji će se na ovaj način usavršavati.
„Svi oni imaju neko znanje, ali nije potreban samo kvantitet i obim znanja koji poseduju nego i koliko su sposobni da to znanje primene i povežu ga sa praksom“, kaže Danijela Branković, direktor škole, a prenosi Timok.

To je jako zanimljiva tema za nastavno osoblje jer je ocenjivanje jedan proces koji se stalno menja, a ove godine je tu i novi pravilnik o ocenjivanju. Seminar neće biti vezan samo za ocenjivanje već i za bezbednost učenija, probleme učenika, vršnjačko nasilje…

-Nastavnike morate da edukujete, jer od kvalitetnog nastavnika zavisi kvalitetan učenik. Svi oni imaju neko znanje, ali nije potreban samo kvantitet i obim znanja koji poseduju nego i koliko su sposobni da to znanje primene i povežu ga sa praksom, kaže Danijela.

U poslednje vreme uvedene su i neke novine. Jedna od njih je i koliko pismenih vežbi mogu da imaju nedeljno, a to je maksimalno tri, odnosno maksimalno jedna dnevno.

„Uvedeno je i inicijalno ocenjivanje, što je ranije bila karakteristika samo za osnovne škole, pa se to predlaže i nama. Inicijalni test je važan, bitno je da se zna sa kojim znanjem izlazi iz škole. Uvedena je i pedagoška dokumentacija, da nastavno osoblje vodi svoje sveske. Ne postoji forma kako treba da izgleda ta pedagoška dokumentacija, ali se predlaže i zahteva od nastavnika da to vodi. U njoj će se beležiti kad je učenika pitao, za koju je ocenu znao, pa da se nakon toga uvede formativno i sumativno ocenjivanje nakon koga kasnije može da se da ocena i u dnevnik. Možda deca više vole da uče kampanjski, ali mislim da je za djake bolji ovaj način ispitivanja“, dodala je Branković.

Direktorka ističe da bi i deca trebala da budu aktivnija na času. Ne znači da samo treba da rade sa računarom i koriste nove tehnologije jer se aktivacija radi i na druge načine. Decu treba zainteresovati za predmete, a direktorka kaže da su profesori slobodni da na interesantan način osmisle časove, ali i da je to pitanje njihovog angažovanja, volje i želje.

Seminar će biti održan za oko dve nedelje, trajaće dva dana, a u njegovu realizaciju biće uključeni isljučivo profesori Medicinske škole, koja je obezbedila sopstvena sredstva za organizaciju.

Cilj ovog seminara je osposobljavanje nastavnika za ocenjivanje savremenih oblika rada sa učenicima.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar