fbpx
Društvo Izdvajamo

Test za malu maturu najbolje uradili osmaci O.Š. “Desanka Maksimović” iz Zaječara

Prilikom polaganja testova za završni ispit na području Zaječara najbolje rezultate, prema podacima sa sajta Ministarstva prosvete, postigli su mali maturanti Osnovne škole “Desanka Maksimović”, odmah na drugom mestu po prosečnom broju bodova na završnom ispitu bili su osmaci O.Š. “Ljuba Nešić”, dok su se na trećoj poziciji našli svršeni osnovci škole “Ljubica Radosavljević Nada”. U Ministarstvu prosvete ističu da je prag za upis u srednje škole ove godine smanjen i da nema bojazni da će neko ostati neupisan.

Posle afere sa procurelim testovima iz matematike i brojnih štrajkova svršenih osmaka ispred zgrade Vlade i ministarstva prosvete u Beograda, iz pomenutog ministarstva najavili su a je prag za upis u srednje škole ove godine smanjen i da nema bojazni da će neko ostati neupisan.

” Đaci su malu maturu na niovu Srbije uradili bolje nego lane, ali će se donja granica bodova za upis smanjiti za čitav jedan poen u odnosu na prošlu godinu.

U odnposu na prošlu godinu osmaci su bolje uradili test iz matematike, broj bodova  na testu iz srpskog isti je kao prošle godine, dok su rezultati kombinovanog testa najlošiji. Zbog slabijih rezultata iz kombinovanog u nekim školama biće smanjen prag upisa” — kažu u ministarstvu.

Kada je reč o Zaječaru, budući srednjoškolci iz našeg grada pokazali su nešto slabije znanje nego maturanti prošle godine.  Najbolje su uradili test iz srpskog jezika, nešto lošije kombinovani test, dok su najslabije rezultate postigli iz matematike.

To pokazuju rezultati Ministarstva prosvete, prema kojima su osmaci od ukupno 13 mogućih poena iz srpskog imali u proseku 7,6. Na kombinovanom testu iz hemije, fizike, biologije, geografije i istorije od najviše 14, prosečan broj poena je bio 7,7. Na testiranju iz matematike učenici su od maksimalnih 13 ostvarili svega 6,8 bodova.

Kada je u pitanju zbirna statistika po školama, najbolje rezultate na maloj maturi pokazali su učenici O.Š. “Desanka Maksimović”. Oni su na maloj maturi u proseku osvojili 23,54 bodova.

Na drugom mestu su mali maturanti iz O.Š. “Ljuba Nešić” koji su u proseku osvojili 23,37 bodova, a potom slede učenici O.Š. “Ljubica Radosavljević Nada” sa 19,91 bod.

U nedelju, 7. jula, biće objavljen raspored učenika po srednjim školama, kao i slobodna mesta u školama za drugi upisni krug. Prema kalendaru Ministarstva prosvete, upis u srednje škole zakazan je za ponedeljak i utorak, 8. i 9. jula. U ponedeljak će đaci predavati listu želja i za drugi upisni krug, koji je zakazan za četvrtak, 11. jul.

Evo i rezultata za sve gradske i seoske osnovne škole sa teritorije grada Zaječara:

 

Dodaj komentar