Društvo

SAZNAJEMO: Evo kada u Zaječaru počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa…

foto: pixabay

Vakcine protiv sezonskog gripa u Zaječar stići će već naredne nedelje, a prema rečima nadležnih za Zaječarski i Borski okrug obezbeđeno je oko 13.000 doza.

Za vakcinaciju je potrebno da se pacijent javi izabranom lekaru, i ona će se obavljati po prioritetnim grupama, u koje spadaju osobe starije od 65 godina, hronično oboleli pacijenti, odnosno pacijenti oboleli od srčanih, plučnih i bubrežnih oboljenja, dijabetičari kao i pušači i gojazne osobe, zdravstveni radnici i osobe zaposlene u javnim službama.

Svi koji imaju stanje umanjene otpornosti bez obzira na uzrast, grip ne smeju smatrati običnim oboljenjem, tj. običnom prehladom, jer je reč o jednom teškom oboljenju koje sa sobom nosi visoku temperaturu, veliku malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima, istakao je specijalista epidemiologije prim. dr Predrag Marušić.

Foto: Radio Magnum

On je najavio i da će dovoljan broj vakcina već naredne nedelje stići i u Zaječar.

„Vakcina stiže iduće nedelje, ne znamo tačno kada na početku ili na kraju nedelje, stići će negde oko 13.000 doza za Zaječarski i Borski okrug.

To je ista količina kao i tri godine unazad, i s tom količinom smo do sada uspeli uvek, da zadovoljimo zahteve svih onih koji su hteli da budu zaštićeni pred nastupajuću sezonu.

Grip se svake sezone javlja u epidemijskoj formi, nekad početkom decembra, nekad kao prošle godine, početkom marta, ali se svake godine javlja i svake godine je bitno da se od aktuelnih očekivanih virusa zaštitite.

Ako hoćeš da pred nastupajuću sezonu budeš zaštićen, pred nastupajuću sezonu treba da primiš vakcinu koja je pravljena od aktuelnih sojeva, dakle onih koji su sada u cirkulaciji,  ili koji su bili u cirkulaciji u južnoj hemisferi, kada je kod njih bio zimski period„.

O terminima i mestu vakcinacije građani će putem medija biti naknadno obavešteni.

Dodaj komentar