Društvo

Saveti poljoprivrednicima: Podsticaji po košnici u 2022. godini

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Poljoprivredni proizvođači koji se bave pčelarstvom i u ovoj godini mogu ostvariti pravo na podsticaje po košnici pčela od 800 dinara, ukoliko u Registru poljoprivrednih gazdinstava imaju upisano najmanje 20, a najviše 1000 košnica.

Prijavljivanje i podnošenje zahteva Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja je počelo sredinom aprila i trajaće do kraja maja.

Zahtev se popunjava na propisanom obrascu koji se može pronaći i odštampati na sajtu uprave.

Takođe, pčelari pomoć u popunjavanju zahteva mogu dobiti od strane poljoprivrednih savetodavaca u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi “Agroznanje” u Zaječaru.

Uprava za agrarna plaćanja, odnosno eUprava omogućila je direktno podnošenje zahteva u elektronskom obliku na svom veb sajtu, ali u ovom slučaju procedura je nešto duža i komplikovanija, s obzirom na to da proizvođači moraju imati aktiviran elektronski potpis na ličnoj karti i određeno znanje o računarima.

Pored pomenutog broja košnica, redovno obavljanje oktobarskih i aprilskih pregleda svake godine i prijavljivanja promene stanja u pčelinjaku Upravi za trezor u roku od najviše 30 dana od nastanka promene, uslov je da se ostvaruju podsticaji po košnici pčela.

Isplata podsticaja se vrši direktno na namenski račun gazdinstva koji je evidentiran u RPG-u.

Pripremio: Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

Dodaj komentar