Društvo

SAVET STRUČNJAKA: Ne žurite sa prihranom pšenice

Stanje ozimnih useva, pogotovo pšenice znatno je bolje nego prošle nedelje. Međutim iako su redovi sada već vidljivi, zabrinutost postoji, jer su prema tvrdnjama stručnjaka zbog loših uslova tokom setve koren i listna masa slabo razvijeni. A postoji opasnost i od kasnih mrazeva.

Na području zaječarskog okruga, ali i čitave Timočke krajine malo je bilo onih koji su u optimalnom roku setve od 5. do 30. oktobra, zasejali pšenicu.

Prema rečima Slavice Kodžopeljić, iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe „Agroznanje“ iz Zaječara razlog za to je što je tokom septembra i oktobra palo svega 16 litara kiše po metru kvadratnom, pa će se tek sada, po otapanju snega videti u kakvom su stanju površine pod pšenicom. Tada će, kako je istakla, početi da niču i one biljke zasejane u decembru.

“ Veća količina padavima na našem području pala je tek u drugoj polovini novembra, kada je palo oko 65 litara kiše po metru kvadratnom.

Tako da su naši poljoprivredni proizvođači i mesec decembra iskoristili za setvu, ali ne pneumatkim sejalicama, već rasturačima i ciklonima.

Dosta neprecizna setva. Biće tu problema i sa sklopom biljaka, što će sve uticati i na prinos“, istakla je Kodžopeljić.

Prema tvrdnjama stručnjaka, prinos pšenice umnogome zavisiti i od vremenskih uslova u narednom periodu.

Gledajući višegodišnje rezultate očekuje se smanjenje prinosa od 10 do 30 %.

“ Vlage u zemljištu za sada ima dovoljno zbog velike količine kiše, ali i snega koji je pao tokom zimskih meseci, pa su zato preporuke su da se ne žuri ove godine sa prihranom.

Prihranu treba podeliti u dva do tri puta ove godine, najviše zbog toga što se trenutno u zemljištu nalazi dosta vlage, a očekuju se i nove padavine koje bi spirale azot u dublje slojeve, što ne bi dovoljno nahranilo pšenicu“, savetuje Kodžopeljić.

Zato se preporučuju manje količine đubriva u prvoj prihrani, a kasnije bi to trebalo povećati. 

Dodaj komentar