fbpx

Šarčević: Umesto male mature, osnovci će biti testirani na svake dve godine

Preporuka:

Odložen početak naplate putarine od Niša ka gradovima Istočne Srbije

Iako je 1. decembra trebalo da prorade 3 nove naplatne rampe oko Niša, to se prema najavama nadležnih iz...

Izložba unikatnih ručnih radova Zorice Stavrić iz Zaječara

U galeriji Radul begovog konaka biće priređena izložba tkanih i pletenih odevnih predmeta i torbi pod nazivom "Raskoš unikata"...

Peticija za puštanje Aleksandra Obradovića potpisivana u Zaječaru

Građanska inicijativa za potpisivanje peticije za oslobađanje Aleksandra Obradovića, koja je pokrenuta u više gradova širom Srbije, potpisivana je...
- Reklama -

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je u planu redizajn modela male mature u Srbiji i dodao da je plan da se deca testiraju na svake dve godine. Prema pisanju beogradskih medija, on je rekao da je važno da se deca pripreme, jer se obrazovanje ne može na pravi način proveriti ako se sa takvim testom deca prvi put sretnu u osmom razredu.

Ministar prosvete je najavio da se pravi redizajn male mature, a da će đaci raditi test na svake dve godine.

Foto: FoNet / Kostadin Kamenov

„Plan je da deca posle polaganja obaveznog testa u predškolskom uzrastu u školi na svake dve godine imaju test sličan maloj maturi, ali prilagođen znanju koje su u tom trenutku usvojila, kao i da će prvo prolazno vreme biti u drugom, a drugo u četvrtom razredu“, objašnjava Šarčević.

Kako ističe, Srbija već dve godine učestvuje u međunarodnom testiranju dece tog uzrasta, a poslednji put je Srbija zauzela 27. mesto što je jako dobar rezultat.

„Treće prolazno vreme je šesti razred, a četvrto je mala matura kada potpuno imamo uvid u znanje deteta, jer će ti testovi biti potpuno nezavisni od ocena koje đak dobija u školi. Pravimo vrlo jak model koji još niko u Evropi nije napravio. Proverio sam“, rekao je Šarčević.

U školskoj 2020/2021. biće održana državna matura za srednjoškolce, a učenici će je polagati kao generalnu probu i neće se računati za upis na fakultete.

“ Projekat državne mature je bio spreman, ali su se učenički parlamenti pitali zašto bi sadašnja treća godina prva radila tu maturu iako je upisala školu kada takav koncept nije bio poznat. Takvo pitanje je bilo umesno. Analizirali smo i mišljenje saveta roditelja i đačkih parlamenata, jer šta bi se desilo da ih nismo ispoštovali – uradili bismo korektno, ali ne bismo dobili rezultat koji će biti standardan kada krene generacija koja je sada druga godina, jer paralelno se dešava i reforma gimnazija“, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević .

Više o planu Ministarstva prosvete o redizajnu male mature i novom načinu testiranja osnovaca na svake dve godine možete pročitati na b92.

- Reklama -

2 KOMENTARA

  1. Ovo je nešto kao sa Megatrenda, deca će biti testirana svake 3. i prestupne godine. Sve ukinuti i samo štampati diplome kao kod doktora Malog. Napredno školstvo je to.

  2. Jedino sto se mora testirati su udzbrnici za osnovce radi provere verodostojnosti podataka, narocito iz istorije. Drugi testovi nisu potrebni do male mature, samo stvaraju nepotrebnu napetost kod dece tog uzrasta jer imaju i ta deca granice izdrzljivosti. Ocenjivanje u skoli je test sam po sebi.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Učenici zaječarske Muzičke škole najbolji u Srbiji

Na republičkom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike svi učenici zaječarske Osnovne muzičke škole "Stevan Mokranjac" osvojili su prve nagrade. Đaci ove muzičke škole godinama...

Odbojkašice Zaječara slavile kod kuće

U 7. kolu odbojkaške Druge lige "Istok", zaječarske odbojkašice ostvarile su još jedan maksimalni trijumf pred svojim navijačima. Sjajan niz ekipe Zaječara nastavljen je još...

Novi poraz košarkaša Mladosti

Ekipa zaječarske Mladosti upisala je poraz na gostovanju ekipi Trijumfa iz Niša, u okviru Druge regionalne lige "Istok 2". U 9. kolu regionalne košarkaške lige,...

29. „Novogodišnji turnir“ u malom fudbalu u Zaječaru

Povodom organizacije tradicionalnog "Novogodišnjeg turnira" u malom fudbalu, koji se svake godine održava u sportskoj hali u Zaječaru, održana je konferencija za medije. "Novogodišnji turnir"...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: