Društvo Izdvajamo

Šarčević: Umesto male mature, osnovci će biti testirani na svake dve godine

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je u planu redizajn modela male mature u Srbiji i dodao da je plan da se deca testiraju na svake dve godine. Prema pisanju beogradskih medija, on je rekao da je važno da se deca pripreme, jer se obrazovanje ne može na pravi način proveriti ako se sa takvim testom deca prvi put sretnu u osmom razredu.

Ministar prosvete je najavio da se pravi redizajn male mature, a da će đaci raditi test na svake dve godine.

Foto: FoNet / Kostadin Kamenov

„Plan je da deca posle polaganja obaveznog testa u predškolskom uzrastu u školi na svake dve godine imaju test sličan maloj maturi, ali prilagođen znanju koje su u tom trenutku usvojila, kao i da će prvo prolazno vreme biti u drugom, a drugo u četvrtom razredu“, objašnjava Šarčević.

Kako ističe, Srbija već dve godine učestvuje u međunarodnom testiranju dece tog uzrasta, a poslednji put je Srbija zauzela 27. mesto što je jako dobar rezultat.

„Treće prolazno vreme je šesti razred, a četvrto je mala matura kada potpuno imamo uvid u znanje deteta, jer će ti testovi biti potpuno nezavisni od ocena koje đak dobija u školi. Pravimo vrlo jak model koji još niko u Evropi nije napravio. Proverio sam“, rekao je Šarčević.

U školskoj 2020/2021. biće održana državna matura za srednjoškolce, a učenici će je polagati kao generalnu probu i neće se računati za upis na fakultete.

“ Projekat državne mature je bio spreman, ali su se učenički parlamenti pitali zašto bi sadašnja treća godina prva radila tu maturu iako je upisala školu kada takav koncept nije bio poznat. Takvo pitanje je bilo umesno. Analizirali smo i mišljenje saveta roditelja i đačkih parlamenata, jer šta bi se desilo da ih nismo ispoštovali – uradili bismo korektno, ali ne bismo dobili rezultat koji će biti standardan kada krene generacija koja je sada druga godina, jer paralelno se dešava i reforma gimnazija“, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević .

Više o planu Ministarstva prosvete o redizajnu male mature i novom načinu testiranja osnovaca na svake dve godine možete pročitati na b92.

2 komentara

  • Ovo je nešto kao sa Megatrenda, deca će biti testirana svake 3. i prestupne godine. Sve ukinuti i samo štampati diplome kao kod doktora Malog. Napredno školstvo je to.

  • Jedino sto se mora testirati su udzbrnici za osnovce radi provere verodostojnosti podataka, narocito iz istorije. Drugi testovi nisu potrebni do male mature, samo stvaraju nepotrebnu napetost kod dece tog uzrasta jer imaju i ta deca granice izdrzljivosti. Ocenjivanje u skoli je test sam po sebi.

Dodaj komentar