Društvo Izdvajamo

Sa radnom biografijom u Nacionalnu službu: Od obuke za novu fabriku „Aptiv“ ni traga

Minulih dana jedno od glavnih pitanja koje muči nezaposlene Zaječarce je, da li će i kada početi obuka prvih 200 do 300 radnika za rad u fabrici „Aptiv“ čije je otvaranje najavljeno na proleće. Na pomenutu temu nikakvog dodatnog obaveštenja nema ni iz Gradske uprave, kao ni od nadležnih iz zaječarske Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nakon što je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavio krajem decembra 2019. godine da će obuka prvih radnika koji bi trebalo da se zaposle u novoj fabrici „Aptiv“ početi već posle Srpske Nove godine, ništa se ne dešava. Međutim, oni najuporniji, tj. građani kojima je posao preko potreban svoje radne biografije već odnose savetnicima u gradskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje. Ali konkretno da li će i kada početi obuka niko ne zna.

„Čuo sam od prijatelja da je nosio svoj CV u Nacionalnu službu, pa sam odneo i ja. Tamo niko ne zna šta da mi kaže, samo su me poslali kod mog savetnika da predam biografiju i rekli da će me kontaktirati, kada budu imali konkretne informacije“, kaže Dejan Ilić.

I Zaječarka Milica Stojanović kaže da bi joj značila neka konkretna informacija ili neki datum da li će i kada krenuti obuka za novu fabriku, jer kako kaže ima i ponudu da krene za inostranstvo, pa nije načisto šta da uradi.

„Ukoliko nađem posao u gradu naravno da bih ovde ostala. Ali sad mi se ukazala prilika i da odem za inostranstvo da radim, pa ne znam šta je pametnije. Da li da odbijem ponudu i čekam, mada mi ni ovde niko ne garantuje da ću biti primljena“, zabrinuta je Milica.

Gradonačelniku Zaječara pitanje da li će i kada početi obuka za nove radnike u prostoru fabrike „Timočanka“ (bivšeg Inkubator centra) postavili smo još 15. januara, ali odgovor nismo dobili.

Kako nezvanično saznajemo, tačno je da u Nacionalnoj službi za zapošljavanje filijale Zaječar građani uveliko donose svoje radne biografije, ali niko od nadležnih nije želeo da potvrdi informaciju da li će i kada početi pozivanje radnika na obuku za novi posao.

Jedino je zvanično da su savetnici u zaječarskoj Nacionalnoj službi dodatno angažovani u vezi prijema CV-ja onih koji bi radili u novoj fabrici „Aptiv“ u Zaječaru.

Profili radnika

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji čelnici Grada Zaječara najavili su da će kancelarije kompanije „Aptiv“ koje će se baviti isključivo zapošljavanjem novih radnika biti otvorene i u Boru, Knjaževcu i Negotinu, kao i dve u Zaječaru.

Tada je bilo reči i o tome da će kompaniji „Aptiv“ biti najpotrebniji inženjeri (oko 75 njih) koji će, kako je najvljeno, biti stimulisani visinom plate od 1200-1400 evra na mesečnom nivou.

„Za ostatak radnika neće biti potrebna velika škola. Biće posla za sve koji su završili od osnovne do srednje škole, a takvih ljudi na birou za zapošljavanje u Zaječaru je najviše. Posla će uglavnom biti za žensku populaciju. Uostalom, očekujemo i da polaku počnu da se vraćaju svi oni koji su otišli u inostranstvo trbuhom za kruhom, jer tamo rade slične poslove“, rekao je Ničić krajem decembra 2019. godine.

Inače, kompanija „Aptiv“ do sada ima 129 pogona u čitavom svetu, a u 33 zemlje upošljava preko 140.000 radnika.

1 komentar

Dodaj komentar