fbpx
Društvo Izdvajamo Timočka krajina

Sa borskog aerodroma počela vakcinacija životinja iz vazduha

Jedanaest aviona tipa “cesna” i “pajper” u četvrtak, 9. januara uzletelo je sa borskog aerodroma, kako bi bacili mamce napravljene od ribljeg brašna u kojima je ampula sa vakcinom protiv besnila namenjena divljim životinjama, pre svega lisicama, šakalima i vukovima.

Sa borskog aerodroma  su krenule prve letelice u okviru kampanje koja podrazumeva oralnu vakcinaciju protiv besnila divljih životinja koja se organizuje na teritoriji Srbije.

FOTO: Grad Bor

Prema navodima gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića ova akcija se duži niz godina sprovodi na nivou čitave Srbije, a sa aerodroma u Boru će se pokrivati teritorija jugoistočne Srbije, od granica sa Rumunijom i Bugarskom do Kosova i Severne Makedonije.

“Preduzeli smo ozbiljne mere koje se tiču ovog pitanja, a treba naglasiti da ceo projekat oralne vakcinacije protiv besnila finansira Evropska unija, dok kontrolu uspešnosti vrši Veterinarski institut”, navodi Milikić.

Iz pomenutih letilica do nedelje, 12. januara bacaće se mamci na teritoriju istočne, južne i dela centralne Srbije. Očekuje se da iz 11 letelica bude bačeno oko 450.000 doza, a reč je o češkim vakcinama.

Nadležni tvrde da miris mamca privlači divlje životinje a vakcina se aktivira kad životinja zagrize mamac i probuši ampulu.

Treba napomenuti da je dokazano da je to do sada najbolja metoda vakcinisanja divljih životinja i da je bezbedno po stanovništvo.

U planu je da ova kampanja traje oko 15 letačkih dana i na celu teritoriju Srbije biće bačeno oko milion i 671. 000 mamaca.

Podsećamo, Srbija je ovu kampanju pokrenula 2010. godine i na osnovu prikupljenih uzoraka prošle godine nije bilo zabeleženih slučajeva pojave besnila.

1 komentar

  • U tim “vakcinama” se daje RNK VIRUS koji e meci vec izaziva besnilo.
    Cuvaj te svoje kuce i mace.
    To se prenosi slinom zivotinje.

Dodaj komentar