Kultura

Romulijana nezaobilazna tačka turističke ponude Istočne Srbije

https://www.facebook.com/muzejzajecar/

Kapije Feliks Romulijane minulog vikenda bile su otvorene za posetioce iz Nemačke i Švajcarske. U svojim kamp vozilima gosti su noć proveli ispred Carske palate. Lepo vreme i Carska palata dočekala je i ekipu serijala „Srcem kroz ravnicu“ .

„U prijatnom razgovoru sa Ninom Radulović i Slavišom Čurovićem , prezentovali smo Carsku palatu – Felix Romulijanu i Narodni muzej „Zaječar“. Raduje nas činjenica da postajemo nezaobilazna tačka turističke ponude Istočne Srbije. Sve putnike namernike pozivamo da nas obidju i provere zašto je Feliks Romulijana mesto koje su rimski carevi namenili uživanju“ poručuju iz Narodnog muzeja Zaječar.

https://www.facebook.com/muzejzajecar/

Feliks Romulijana je jedan od spomenika svetske kulturne baštine. Podigao ga je rimski imperator Galerije u čast svoje majke Romule. Sama palata se prostire na sedam hektara i opasana je dvostrukim – starim i novim zidom sa dvadesetak kula. Unutar zidina nalazi se carska rezidencija, hramovi i kupatila. Krasi je mnoštvo kamenih kuća, krivudave uličice i uski prolazi, neočekivani mali trgovi na kojima su vešto napravljeni kameni bunari. Pored površinskog dela postoji i kompleks podzemnih dvorana i hodnika koje vode u nepoznatom pravcu ka planini Rtanj I ka Gamzigradskoj banji.
Feliks Romulijana je proglašena 2007. godine za spomenik svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO organizacije.

Dodaj komentar