Društvo

RIBOLOVCI, NA GRLIŠKOM I BOVANSKOM JEZERU OD SADA I PECANJE IZ ČAMCA!

foto: radiomagnum.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

NOVINA ZA RIBOLOVCE – OD 1. JUNA NA GRLIŠKOM I BOVANSKOM JEZERU MOGUĆE JE PECANJE IZ ČAMCA

Ribarskim područjem Timok do 31.12 ove godine gazduje Zajednica ribolovaca „Timočka krajina“ doo.

Ribarsko područje Timok ustanovljeno je na vodama vodotoka reka: Beli Timok, Crni Timok, Timok, Južna Morava od mesta Donja Trnava do ušća, Moravica i svih ostalih pritoka navedenih reka i drugih prirodnih ili veštačkih ribolovnih voda koje su u granicama ovog ribarskog područja, osim ribolovnih voda u okviru granica zaštićenih područja.

Prodaja dozvola za rekreativni ribolov za 2016. godinu uveliko je u toku, podsećaju u Zajednici ribolovaca Timočka krajina.
Godišnja cena dozvola za radno sposobna lica i lica do 65 godina starosti iznosi 6.000,00 dinara, za lica preko 65 godina, žene i lica sa telesnim oštećenjem od 60-80% iznosi 3.000,00 dinara, dok je za lica sa telesnim oštećenjem od 80% i više, lica sa potpunim gubitkom radne sposobnosti, za vojne invalide i civilne invalide rata sa telesnim oštećenjem od 60% i više i lica mladja od 18 godina cena godišnje dozvole 600 dinara.

Cena dnevne dozvole iznosi 1.000, dok je cena višednevne 2.000 dinara.

Govoreći o pravilima rekreativnog ribolova i o merama koje se sprovode u cilju očuvanja ribljeg fonda, Irena Milosavljević, stručno lice Zajednice ribolovaca „Timočka krajina“ kaže za Radio Magnum da su zabrane za sve vrsta riba ukinute 1. juna, osim za soma koja traje do 15. juna.

„Rekreativni ribolov se obavlja prema utvrdjenom pravilniku o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov. Pravilnik podrazumeva da se rekretivni ribolov obavlja isključivo udičarskim alatom, sa tri štapa, sa po dve udice na svakom štapu. Što se tiče naredbe o merama koje se sprovode u cilju očuvanja ribljeg fonda, prema toj naredbi juče je prestala obustava za većinu vrsta riba, odnosno za šarana, mrenu, deveriku, klena i skobalja, osim za soma koja traje do 15. juna“, objašnjava Irena Milosavljević i dodaje da je od ove godine na Grliškom i Bovanskom jezeru novina pecanje iz čamca.

Prema njenim rečima, pecanje iz čamca moguće je isključivo iz čamca na vesla, i to dok traje obdanica. Noćno pecanje moguće je na Grliškom i Bovanskom jezeru sa obale ribolovne vode.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar