fbpx
Društvo Izdvajamo

Radnici “Žitoprometa” sa ulice poručuju: Privatizacije preduzeća su čista nameštaljka!

Nakon što je krajem aprila 2019. kompanija “Don don” kupila deo fabrike “Žitopromet” u Zaječaru, novi direktor zadržao je samo 20-ak pekara, dok je stotinak radnika ostalo bez posla. I dok su neki od njih bili primorani da od tada koriste zaostale godišnje odmore i bolovanja, drugi su poslati na 45 dana prinudnog odsustva. Međutim njihov status do danas nije rešen, pa su štrajkom upozorenja ispred Trga Nikole Pašića najavili rigoroznije mere i odlazak ispred Vlade Srbije 20. juna.

Bez plata, otpremnina, prava na odlazak na biro, a za neki dan i bez zdravstvenog osiguranja doskorašnji radnici “Žitoprometa”  sada su na ulici. O svom problemu, kako kažu, razgovarali su sa svima, pa i predstavnicima Gradske uprave, ali jedino obećanje koje su dobili je da će njihov problem biti predočen Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegovog dolaska 15. juna u Zaječar.

Nebojša Stojanović

Nebojša Stojanović, predsednik Nezavisnog sindikata radnika “Žitoprometa” istakao je prilikom štrajka 8. juna u Zaječaru da su do sada radnici samo dobili obećanja da će im zaostale plate biti isplaćene tek nakon prodaje silosa u Negotinu. Međutim, prema rečima Stojanovića o socijalnom programu i malim akcionarima niko ne govori, a pritom je prodajom silosa u Negotinu uzeto više novca nego prodajom pekare, silosa za brašno i mlina u Zaječaru.

“Evidentno je da je reč o nekoj nameštenoj radnji. Upravo su ti akcionari zidali i podigli Žitopromet, ostavili ga bez dinara dugovanja i onda su došli ljudi iz “Viktorie logistik” koji su ga kupili za 550 miliona dinara.

Potom je Viktoria logistik sklopila posao sa “Victorijom group” i bez obzira na sukob interesa prodavali su našu pšenicu po nižoj ceni, kupovali brašno po nenormalno niskoj ceni i tako su topili i istopili Žitopromet”, kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima zbog nemogućnosti naplate “Žitopromet” se dolazi do izvršitelja, da bi “Victoria logistik” prodala preduzeće kompaniji “Victoria group” za  samo 107 miliona dinara. Od nje ga onda kupuje “Don don” za koji radnici veruju da ima veze sa Victorijom.

“Dovođenje preduzeća do stečaja i likvidacije je krivično delo i nije tačno da je sve rađeno po zakonu.

Iz Don dona sada već gledaju po mlinu šta od starog gvožđa može da se proda. U mlinu u koji je uloženo mnogo novca za modernizaciju i bolje razmlinjavanje brašna.
Zbog svega ovoga Žitopromet nije preživeo”, kaže Stojanović.

Imovina “Žitoprometa” prodavana mimo zakona, bez konsultacije sa malim akcionarima

Radnicima “Žitoprometa” nije jasno kako se, u situaciji kada oni nemaju za hleb, direktori baškare, a na ulicu izbacuju i akcionare koji su imali udeo u preduzeću 30%.

Živorad Nanić

Živorad Nanić, predsednik malih akcionara radnika “Žitoprometa” kaže da za nijednu prodaju lokala po gradu oni nisu konsultovani, jer su poslodavci pronašli rupu u Zakonu da 30% preduzeća mogu prodati bez dozvole i saznanja malih akcionara.

” Tih 30% oni su odavno prevazišli. A propadanje “Žitoprometa” otpočelo je još u periodu kada je fabrikom upravljao Dragoljub Nikolić.

Još tada je naša roba prodavana po 20% nižoj ceni, falsifikovali su se bonovi, istakalo gorivo iz kamiona… a za sve to niko još nije odgovarao.

Nakon prve privatizacije mali akcionari su imali pravo na dividende, ali su i tada ostali bez ičega”, kaže Nanić.

Prema njegovim rečima, posle javnog nadmetanja i prve privatizacije radnik sa 10 godina radnog staža trebalo je da dobije dividendu 3300 evra, sa 20 godina 6600, sa 30 godina 9900, a dobar deo radnika i po 13.200 evra.

” 2006/2007. godine novac od akcija je navodno uplaćen u AIK banci, a tadašnji direktor Nikolić rekao je da je to morao da uradi da bi sačuvao radno mesto. Malim akcionarima zabranio je formiranje skupštine i ulazak u krug fabrike i tako su akcionari ostali bez ičega.

I danas se osim zaostalih plata, o problemu socijalnog programa i isplate novca akcionarima i ne govori, ali je zato najavljena prodaja žita iz silosa sa robnim rezervama”, kaže Nanić.

Kako radnici kažu, njima je podmetnuto kukavičje jaje. Taj ptić koga su hranili, kako kažu, sad ih je izbacio iz gnezda na ulicu, bez plata, otpremnina, biroa, bez posla… a za neki dan ostaće i bez zdravstvenog osiguranja, dakle bez ičega.

Jedino im kako kažu preostaje da Predsedniku Srbije i Premijerki upute otvoreno pismo u kome bi obrazložili kompleksan problem fabrike “Žitopromet”, a ako se do 20. juna 2019. ne donese neko konkretno rešenje, sledeći protesni skup najavljuju ispred Vlade srbije u Beogradu.


Da li je “Don don” preuzimanjem “Žitoprometa” narušio konkurenciju na tržištu?

FOTO: zajecaronline.com

Prema pisanju Tanjuga, Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) nastaviće da ispituje da li bi beogradska firma za proizvodnju hleba i peciva “Don Don” preuzimanjem kontrole nad delom AD za preradu žitarica Žitoprometa iz Zaječara „značajno ograničila, narušila ili sprečila konkurencija na tržištu Srbije ili delu tržišta“.

” Komisija će naročito ispitati da li bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja”, navodi se u saopštenju.

KZK je pozvala sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim informacijama koje mogu doprineti pravilnom utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da ih u najkraćem mogućem roku dostave Komisiji.

4 komentara

  • “Privatizacija” je prevara I otimanje na najkriminalniji nacin !!!
    Ni za jednu “ptivatizaciju” nije formirana strucna profesionalna I nezavisna nepartijksjska >KOMISIJA<, koja prethodno mora po trzisnim principima da utvrdi vrednosti I pre svega vrednost "drustvene imovine" koja je decenijama akumulirana od strane zaposlenih I
    " naroda ". Komisija ne moze bez — NARODA koji je ucestvovao u akumulciji kapitala I vrednosti !!! Sve ostalo je "nelegitimna I kriminogena"privatno partijska licno promotivna bb I koristi se za kupovinu – prodaju radnih mesta I kapacitta – preko jadnih radnika koji moraju da pristanu da ne bi bez hleba ostali.

  • A sta ce biti sa radnicima koji su na pravdi Boga dobijali otkaze pre zatvaranja Zitoprometa

Dodaj komentar