Društvo

Prvo liturgijsko sabranje u kasarni „Nikola Pašić“ u Zaječaru

eparhija-timočka.org
eparhija-timočka.org

Milošću Božijom i blagodaću Svesvetog Duha, u subotu 01.avgusta 2015.godine Gospodnje, Crkva Božija i grad Zaječar doživeli su nesvakidašnju radost. Blagoslovom episkopa timočkog Gospodina Ilariona, uz nesebičnu saradnju vojne komande kasarne „Nikola Pašić“ , na praznik Svetog Despota Stefana Visokog, uspostavljen je paraklis u sklopu zgrade kasarne, posvećen Svetom Despotu koji je ujedno i krsna slava vojne jedinice u Zaječaru.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je episkop timočki Njegovo Preosveštenstvo Gospodin Ilarion uz sasluživanje protojereja Zorana Golubovića iz Sokobanje, protojereja Vanje Kovačevića iz Zaječara, jereja Ivice Stankovića iz Grljana, vojnog sveštenika jereja Stevana Stevanovića, jerođakona Ilije i đakona Nikole. Uz prisustvo ne malog broja vojnika pripadnika ove kasarne, slavlje su uveličali i pripadnici komande kasarne i to: Komandant 3.brigade kopnene vojske brigadni general Mile Jelić, pripadnici komande pukovnik Slađan Stamenković i major Dejan Lukić, komandant pešadijskog bataljona Goran Stolić.

Učešće u Liturgiji uzeli su i pomoćnici vojnog sveštenika stariji vodnici I klase Igor Nikolić i Ivan Ganić.

Nakon Svete Liturgije i rezanja kolača prisutnim vernicima i vojnicima, episkop je čestitao krsnu slavu i obratio se prigodnom besedom istakavši „ da je častan vojnički poziv utoliko veći ako je upotpunjen molitvom, a stradanje u ratnim vremenima lakše ako je vojska naoružana verom u Živog Boga“ navodeći primere Kosovskoh mučenika, ali i primer Svetog Despota. Na kraju je episkop poželeo da se u kasarni još dugo uznosi hvala Bogu sa željom da se broj prisutnih na bogosluženjima uveća i ujedno je najavljeno i osvećenje paraklisa za 15. Oktobar tekuće godine.

Nakon Svete Liturgije svi prisutni su imali čast da zajedno sa svojim episkopom učestvuju u trpezi ljubavi koju su spremili pripadnici ove kasarne. Ovaj primer i ovakva radost samo još snažnije potvrđuju reči Biblijske:

„Veliki si Gospode i čudesna su dela Tvoja“

Đakon, Nikola Trifunović

6 komentara

  • Sramota me je što sam zaječarac. Želeo bih da se umesto za zaradu (i buduću penziju) vojnom svešteniku Stevanu Stevanoviću novac iz državnog, odnosno vojnog budžeta izdvaja za amortizaciju medicinske opreme u zaječarskom kliničkom centru. Na primer, za kupovinu još jednog ultrazvučnog aparata, čime bi se vreme čekanja na red skratilo sa 15 na samo 7 dana.

    Eh, pustih li želja, kada nam popovi određuju prioritete.

  • ODVRATNO I PRIMITIVNO!!! Svoja verska ubeđenja i običaje vezane za iste ostavite kod svoje kuće i tamo ih upražnjavajte ili se već prošetajte do lokalne bogomolje. Popovima nije mesto ni u vojsci, ni u policiji, niti u bilo kom segmentu rada državnih organa. Srbija je, navodno, po Ustavu sekularna država!!! SRAMOTA!!!

Dodaj komentar