Društvo

PROTIVZAKONITO! Onemogućen slobodan pristup izdanjima Službenog glasnika preko interneta!

Ako ste ovih dana pokušali da pristupite elektronskim izdanjima Službenog glasnika putem sjata „Pravo informacionog sistema Republike Srbije“, dobili bi ste poruku – potrebna je prijava!!!

Ko je zabranio pristup jednom od najznačajnijh glasila u Srbiji – ne znamo.

printscreen

U „Službenom glasniku Republike Srbije” objavljuju se akti Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, ministarstava i posebnih organizacija, Ustavnog suda, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, sudova i javnih tužilaštava, Narodne banke Srbije, presude Evropskog suda za ljudska prava, odluke ugovornih tela Ujedinjenih nacija za zaštitu ljudskih prava, propisi koje donose imaoci javnih ovlašćenja, drugi opšti akti republičkih organa, ostali akti za koje je to određeno posebnim zakonom kao i prečišćeni tekstovi i ispravke akata.

U oglasnom delu „Službenog glasnika Republike Srbije” objavljuju se, javni konkursi, oglasi, javni pozivi i druga obaveštenja organa, pravnih i fizičkih lica.

Međutim, ono što je veći problem je pretplata za nešto što mora biti besplatno!

Ukoliko želite da dođete do bilo koje informacije od javnog značaja, ubuduće ćete morati da PLATITE, i to dobro!

Pa se tako od 1. jula 2017. godine polugodišnja pretplata za štampani oblik Službenog glasnika naplaćuje  punih 18.700 dinara ili 150 evra, za elektronski oblik 13.750 dinara, dok za polugodišnju pretplatu na Pravno-informacioni sistem RS morate izdvojiti čak 20.625 dinara.

Polugodišnja pretplata na arhivu službenih glasila, sudsku praksu ili mišljenja, modele i literaturu košta 5.500 dinara.

Da li se mora sakriti od građana i privrede zakon koji će im oteti još malo para?

I zašto se informacije koje bi trebalo da budu od javnog značaja sada kriju…tj. bivaju dostupne samo onima koji imaju i žele da plate?

I još jednom…KO IMA POTREBU DA BILO ŠTA OD GRAĐANA KRIJE I ZAŠTO?!

INFO ŽURNAL


Zlu ne trebalo, odmah smo proverili i zvanični sajt Grada Zaječara na kojem su dokumenti, kao i Službeni list grada i dalje dostupni građanima BESPLATNO!

Te iste ukoliko vam zatrebaju, možete ih pronaći OVDE.

deo teksta preuzet sa portala: www. kreativnisvetbalkana.net

Dodaj komentar