fbpx
Društvo Srbija

PROSVETARI poručuju “DRŽAVA NAS JE IZIGRALA”: 11. decembra časovi skraćeni na 30 minuta

U jeku školske godine, problemi prosvetnih radnika su i dalje isti. Zbog nižih plata, zastoja u pregovorima oko uvođenja platnih razreda i grupa, izostanka potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora predstavnici prosvetnih sindikata ponovo najavljuju štrajk.

Jedanaesti decembar će izgledati tako što će časovi u školama članicama biti skraćeni na 30 minuta.

Prosvetari tvrde da ih je država izigrala i podsećaju da su 4. oktobra postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete da im zarada bude 50 % viša nego u javnim službama, što je i bio povod za obustavu štrajka, prenosi “N1”.

Nakon toga, kažu da su iz medija saznali da će im plata biti uvećana za 9 % što je, kako ocenjuju, neprihvatljivo.

– Posle ovog povećanja, imaćemo i prvi i drugi, i treći i četvrti, čak možda i peti platni razred, ispod minimalca i oni će se dotirati sa minimalcem od 27.400 dinara. Oni neće da smanje nečije plate da bi ih nama povećali, a nemaju da ubace u budžet 85 milijardi, prema tome sve je prevara – kaže za “N1” Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti.

Iz resornog ministarstva za N1 kažu da razloga za štrajk kada su u pitanju zahtevi prosvetara nema, jer je sve, kako tvrde bilo opciono.

“Niko ne može da kaže da je prevaren, jer je rečeno da će se reforma plata desiti za dve do tri godine. Svakako se završava 2021. godine, samo je bilo bitno kada će početi. Kada će početi definisano je u razgovorima sa MMF. Povećanje će biti linearno kao što su uglavnom i drugi sektori dobili”, kažu iz Ministarstva.

Prosvetari podsećaju da im Vlada još nije isplatila zaostale zarade, što je, tvrde, potpisano sporazumom iz 2015. godine.

– U Srbiji je najnormalnije da vi sa nekim pregovarate, a onda vas taj prevari, e pa za nas to nije normalno – kaže Jasna Janković.

Predstavnici svih prosvetnih sindikata su najavili da će radikalizovati proteste u 2019. godini ukoliko država i dalje nastavi da ćuti na njihove zahteve.

izvor: N1

1 komentar

  • Za urednike!!!!!A sta je sa korumpiranim ministarstvom prosvete??? Zasto ne procesljate OS “LJUBA NESIC” i novopecenog dir.Zeljka. Da li i on uzima proviziju za seoske ucitelje ,a pri tom daje otkaze svojim radnicima??? Kada cete se baviti desavanjima i pravim informacijama???

Dodaj komentar