fbpx
Društvo

PROSVETARI NAJAVLJUJU ŠTRAJK PRVOG DANA ŠKOLE: Časovi u školama skraćeni na 30 minuta!

Početak i ove školske godine u mnogim gradovima širom Srbije biće obeležen i radno i paradno. Naime, kako su najavili prosvetari će u petak, 31. avgusta tačno u podne protestovati, a u ponedeljak, 3. septembra prvog dana nove školske godine, časovi će biti skraćeni na 30 minuta u većini škola.

Protest zajednički organizuju četiri prosvetna sindikata, nezadovoljni platnim razredom u koji su smešteni prosvetni radnici, pišu Večernje novosti. Platni razredi treba da budu usvojeni do kraja septembra, a da stupe na snagu od 1. januara 2019. što će promeniti raspon zarada u školstvu, a za većinu će značiti rast plata.

Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat radnika u prosveti i UGSPR “Nezavisnost” odlučili su da škole, koje su njihove članice, u ponedeljak imaju skraćene časove, dok će Sindikat obrazovanja Srbije tek doneti odluku da li će se priključiti.

Kako nezvanično saznajemo,  iz školskih katedri nakon skraćenih časova koji će umesto regularnih 45, trajali već prvog dana škole samo 30 minuta, u ponedeljak 3. septembra veliki broj zaječarskih prosvetnih radnika uputiće se na Trg Nikole Pašića u Zaječaru gde će održati jednočasovni štrajk upozorenja.

Iz Unije su najavili da će časove od po 30 minuta držati i 11., 19. i 27. septembra, a prema nezvaničnim informacijama 3. septembra časovi će biti skraćeni i u gotovo svim zaječarskim školama.

 

Dodaj komentar