fbpx
Kultura

Promovisana knjiga „Vodič kroz arhivske fondove i zbirke od izuzetnog značaja Istorijskog arhiva u Zaječaru“

foto: radiomagnum.rs

U galeriji Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru juče je promovisana knjiga “Vodič kroz arhivske fondove i zbirke od izuzetnog značaja Istorijskog arhiva u Zaječaru 1833-2002 sa pregledom štampanih listova 1889-1989″ u izdanju zaječarskog arhiva.

Agim Januzi, viši arhivista Istorijskog arhiva “Timočka krajina”, kaže da je reč o monografskoj publikaciji koja predstavlja dopunsko izdanje Vodiča iz 2010. godine.

“Knjiga je podeljena u dva dela, kao što i sam naziv govori. Prvi deo se odnosi na arhivsku gradju od izuzetnog značaja i ona je u ovom dopunskom izdanju predstavljena kroz 11 fondova i 7 zbirki. Novina u ovoj knjizi su pregledi novinarskog izdavaštva u Timočkoj krajini u periodu od 1889-1989, i oni ujedno predstavljaju drugi deo Vodiča”, objašnjava Januzi i dodaje da se na prikupljanju podataka za izradu knjige radilo oko godinu dana.

Jedan od priredjivača knjige, Ivan D. Potić na jučerašnjoj promociji istakao je da je velika odgovornost beležiti dogadjaje za generacije koje dolaze, ali i nadu da će ova knjiga budućim istraživačima biti od koristi.

“Nadam se će budićim istraživačima ovo dopunsko izdanje Vodiča biti od koristi u njihovom daljem radu, kao što je nama od koristi bio istraživački rad Steve Veljkovića, ali i svih ostalih koji su o prošlosti Zaječara pisali na adekvatan način. Puno je istoričara, arhivista i bibliotekara koji su na pravi način doprinosili očuvanju naše kulturne baštine i ja im se na tome, kao priredjivač ove publikacije, iskreno zahvaljujem”, rekao je Potić.

Izdavanje knjige “Vodič kroz arhivske fondove i zbirke od izuzetnog značaja Istorijskog arhiva u Zaječaru 1833-2002 sa pregledom štampanih listova 1889-1989” omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar