fbpx

Promovisana knjiga „Vodič kroz arhivske fondove i zbirke od izuzetnog značaja Istorijskog arhiva u Zaječaru“

Preporuka:

Zaječarci više nervozni, nego ljubazni (ANKETA)

Koliko često tokom dana čujete reči poput "hvala", "molim" "izvolite", "oprostite"? Verovatno sve ređe, iako nam je svima dobro...

Varljiva jesen, temperatura do 13 stepeni

Danas će ujutro i pre podne biti umereno i potpuno oblačno, samo ponegde s kratkotrajnom, slabom kišom, a posle...

Najmlađa žrtva trgovine ljudima u Srbiji imala je samo 16 godina

Na godišnjem nivou u Srbiji registrovano je oko tridesetak žrtava trgovine ljudima, ali je taj broj daleko veći zbog...
- Reklama -

U galeriji Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru juče je promovisana knjiga “Vodič kroz arhivske fondove i zbirke od izuzetnog značaja Istorijskog arhiva u Zaječaru 1833-2002 sa pregledom štampanih listova 1889-1989″ u izdanju zaječarskog arhiva.

Agim Januzi, viši arhivista Istorijskog arhiva “Timočka krajina”, kaže da je reč o monografskoj publikaciji koja predstavlja dopunsko izdanje Vodiča iz 2010. godine.

“Knjiga je podeljena u dva dela, kao što i sam naziv govori. Prvi deo se odnosi na arhivsku gradju od izuzetnog značaja i ona je u ovom dopunskom izdanju predstavljena kroz 11 fondova i 7 zbirki. Novina u ovoj knjizi su pregledi novinarskog izdavaštva u Timočkoj krajini u periodu od 1889-1989, i oni ujedno predstavljaju drugi deo Vodiča”, objašnjava Januzi i dodaje da se na prikupljanju podataka za izradu knjige radilo oko godinu dana.

Jedan od priredjivača knjige, Ivan D. Potić na jučerašnjoj promociji istakao je da je velika odgovornost beležiti dogadjaje za generacije koje dolaze, ali i nadu da će ova knjiga budućim istraživačima biti od koristi.

“Nadam se će budićim istraživačima ovo dopunsko izdanje Vodiča biti od koristi u njihovom daljem radu, kao što je nama od koristi bio istraživački rad Steve Veljkovića, ali i svih ostalih koji su o prošlosti Zaječara pisali na adekvatan način. Puno je istoričara, arhivista i bibliotekara koji su na pravi način doprinosili očuvanju naše kulturne baštine i ja im se na tome, kao priredjivač ove publikacije, iskreno zahvaljujem”, rekao je Potić.

Izdavanje knjige “Vodič kroz arhivske fondove i zbirke od izuzetnog značaja Istorijskog arhiva u Zaječaru 1833-2002 sa pregledom štampanih listova 1889-1989” omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: radiomagnum.rs

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Novogodišnji paketići za članove Društva Roma Zaječar

Društvo Roma Zaječar poziva svoje članove da dostave podatke dece kako bi mališanima obezbedili novogodišnje paketiće. Prema rečima Miljana Rašića, predsednika zaječarskog Društva Roma, pred...

Novi kviz za srednjoškolce u Tehničkoj školi

U cilju druženja i takmičenja u opštem znanju, biće organizovan još jedan kviz u prostorijama Tehničke škole u Zaječaru. Kao pandan Pub Quizu, već nekoliko...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: