Društvo

Program obeležavanja Badnjeg dana, večeri i Božića u Zaječaru

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
Foto: FOTOZA.NET

Grad Zaječar prigodnim programom i ove godine tradicionalno obeležava Badnji dan, veče i najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Na Badnji dan, 6. januara u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Zaječaru u 7 sati će Sveštenstvo Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić iseći badnjak, nakon čega će, sat vremena kasnije, u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, početi Sveta arhijerejska liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

U 16 sati počinje praznično bdenije, a nakon Večerenje službe, u 18 sati, počinje svečana litija koja će se kretati trasom od  Saborne crkve, ulicom Nikole Pašića do Trga Oslobođenja.

Svečano nalaganje badnjaka u 18 sati i 15 minuta, obaviće Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion sa Sveštenstvom Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice i gradonačelnikom Boškom Ničićem.

Sečenju i nalaganju badnjaka prisustvovaće i predstavnici Gradske uprave – pomoćnici gradonačelnika.

Nakon nalaganja badnjaka uslediće beseda Episkopa timočkog Ilariona.

U nedelju, 7. januara, u 8 sati i 30 minuta, u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice, počinje Božićna arhijerejska liturgija Svetog Vasilija Velikog.

Na Badnji dan se posti, a Božićni post počinje 40 dana pre samog Božića i završava se na dan ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Božić se smatra praznikom mira, dobrote, humanosti, praštanja i pomirenja. O tome svedoče i reči kojima se ljudi pozdravljaju od Božića do Bogojavljenja:“Mir Božji, Hristos se rodi“ i odgovor:„Vaistinu se rodi“.

1 komentar

Dodaj komentar