Kultura

Počinju 28. „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru

FOTO: zajecaronline.com

U Zaječaru počinje 28. Međunarodni pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“. Festival će ove godine svečano otvoriti glumac Branko Cvejić. Ljubitelje pozorišne umetnosti očekuje bogat program.

Po tradiciji, u petak 18. oktobra, delegacija glumaca zaječarskog teatra položiće u 18 sati cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću, a čast da svojim stihovima najavi otvaranje „Zoranovih dana“ ove godine pripala je pesniku Saši Jelenkoviću.

Ove godine pozorišna publika će moći da vidi najbolje predstave iz zemlje i regiona. Takođe, biće održan 2. Festival malih pozorišnih formi, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, od subote 19. oktobra do 25. oktobra.

Od 20 sati festival će u zaječarskom pozorištu otvoriti poznati filmski, televizijski i pozorišni glumac Branko Cvejić. Nakon toga sledi premijera predstave „Petra“. Igraju: Tanja Bošković, Viktorija Arsić, Nataša Petrović i Lana Karaklajić.

U subotu 19. oktobra, od 20 sati na programu je „Ko se boji Virdžinije Vulf“, koprodukcija Ulisis teatra iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta. Igraju: Rade Šerbedžija, Кatarina Bistrović Darvaš, Milan Marić, Romina Tonković, Nika Ilinčić.

U okviru pratećeg programa, istog dana od 12 sati biće izvedena lutkarska predstava za odrasle „Hronolog“ pozorišta iz Vidina, u zaječarskom teatru. Od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, nastupa Mia Begović sa svojom monodramom „Sve što sam prešutjela“.

U nedelju 20. oktobra, od 20 sati, na sceni zaječarskog teatra, biće odigrana predstava „Dok nas smrt ne razdvoji“, u izvedbi „Radionice integracije“ iz Beograda, koju vodi Miki Manjlović. Igraju: Predrag Miki Manojlović, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Jovana Gavrilović.

Pre toga, od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, biće izvedena „Krojcerova sonata“ u režiji Nebojše Bradića i izvođenju Vlade Keroševića.

U ponedeljak 21. oktobra, od 20 sati, na sceni zaječarskog teatra, biće izvedena predstava „Sjećaš li se Doli Bel“, u izvedbi „Кamernog teatra 55“ iz Sarajeva. Igraju: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Davor Golubović, Elma Juković, Admir Glamočak, Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Кurt, Amar Selimović i Saša Кrmpotić. Režija i adaptacija: Кokan Mladenović.

Pre toga, od 12 sati, biće otvorena izložba radova slikara Miloša Šobajića u Istorijskom arhivu u Zaječaru. Od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, biće odigrana monodrama “Lov na srne“ autorsko delo Srne Lango.

U utorak 22. oktobra, od 20 sati, na sceni zaječarskog pozorišta, biće odigrana predstava „Petrijin venac“, Ateljea 212 iz Beograda. Igraju: Marta Bjelica, Jovana Gavrilović, Milica Mihajlović, Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Jelena Rakočević, Isidora Minić, Branislav Zeremski, Vladislav Mihailović. Režija: Boban Skerlić.

Od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, biće izvedena monodrama „Spavaju li ribe”, u izvođenju Vjere Vidov koja dolazi iz Istre. Od 19.30 sati, u foajeu zaječarskog pozorišta, biće održana promocija knjige „Uspomenar 3“. Autor knjige je Milan Caci Mihailović, glumac i književnik iz Beograda, koji će ovom prilikom obeležiti i 50 godina rada.

U sredu 23. oktobra, od 20 sati, na sceni zaječarskog teatra, iz Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke dolazi „Predstava Hamleta iz sela Mrduša Donja“. Igraju: Željko Erkić, Željko Stjepanović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nataša Perić, Danilo Кerkez. Režija: Nikola Pejaković.

Pre toga, od 11 sati, biće organizovana i izložba slika Draga Simića, dvogodišnjeg selektora Likovne kolonije “Gamzigrad”, u Radul-begovom konaku u Zaječaru. Od 12 sati, tribina na temu „Položaj i perspektiva mladih pozorišnih umetnika u Srbiji danas“. Moderator tribine je Željko Hubač, a tribina će biti održana u Centru za kulturu u Kotlujevcu. Takođe, od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, predstava „Ima neka tajna veza“ autorski rad glumca Milana Dimića iz Banjaluke.

U četvrtak 24. oktobra, od 20 sati, na sceni zaječarskog pozorišta, biće odigrana predstava „Osama –kasaba u Njujorku“ Zvezdara Teatra iz Beograda. Igraju: Andrija Кuzmanović, Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simijonović, Amar Ćorović. Režija: Darko Bajić. Ova predstava ujedno i zatvara takmičarski deo festivala.

Istog dana, od 12 sati, u zaječarskom teatru, u okviru pratećeg programa, biće odigrana predstava Kazališta iz Virovitice „Seksi rublje“. Od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, predstava „Don Žuan iz Leušića“, u izvođenju Marka Adžića i pozorišta iz Temišvara u Rumuniji.

U petak 25. oktobra, od 20 sati, svečano zatvaranje festivala i uručenje nagrada, u zaječarskom pozorištu. Od 20.30, u revijalnom delu, biće odigrana predstava „Brodolomke“ Kazališta Moruzgva iz Zagreba. Igraju: Daria Lorenci Flac, Sanja Milardović, Ecija Ojdanić, Anita Matić, Luka Petrušić. Režija: Кrešimir Dolenčić.

Pre toga, od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, monodrama „Kod kuće /Kabul“, Narodnog pozorišta iz Beograda, a igra Dušanka Stojanović Glid.

Predstava „Žene iz Troje“, neće biti izvedena kao što je planirano, zbog opravdane sprečenosti jedne od glumica.

„Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru biće održani po 28. put, od 18. do 25. oktobra 2019.

K.M.

3 komentara

Dodaj komentar