fbpx

PREDIZBORNI MARKETING

Društvo

Priča o česmama!

foto: radiomagnum.rs

PREDIZBORNI MARKETING

Zaista, u Srbiji, a i šire, nema grada koji se moze pohvaliti većim brojem česama.
Nažalost, usled nemara mnoge Zaječarske česme postoje samo u sećanju Zaječaraca.

1) Česma kod Vešala – kladenac

Predivna hladna voda iz kladenca kod žalosne vrbe radovala je Zaječarce sve dok nije raskopana, a potom i zatrpan arterski bunar. Bunar se i dan danas nalazi iza žalosne vrbe između breza. Zašto  je bunar zatrpan, ne zna se.

2) Česma kod Doma omladine –

Niko se ne seća kada tačno, ali presušila je i dobrim delom je uništena.

3) Česma kod Ski Staze

Česma se nalazila između Planinarske kućice i Ski staze. Presušila je, verovatno zbog korozije cevi. Danas joj se jedva poznaje trag.

4) Česma Miljana Miljkovica na paviljonu-

Česma je presušila devedesetih, da li zato što je presušio bunar ili zato što je neko zavrnuo ventil na rezervoaru stotinak metara dalje. Bilo kako bilo, na ovim delu Kraljevice nema nigde pijaće vode- ne daj Bože da nekome pozli.

5) Česma na Paviljonu 2
U šumi nekih 50 metara ispod česme Miljana Miljkovića nalazila se arterska česma koja je presahla zbog korozije cevi i zapušenja.

6) Vojnička česma kod Zapadne tvrđave-

Takođe je samo sećanje. Nema je više.

7) Iz stare, zaboravljene Avnojske česme-

I dalje teče voda. Uzaludno. Niko, sem pasa lutalica, ne moze piti sa neuređenog izvorišta.

8) Česma u Dositejevoj ulici kod škole Desanka Maksimović-

Mlaz je iz godine u godinu slabio, dok nije presušila devedesetih.

9) Česma kod ureda

Iza Maxija voda sa ove česme sada otiče u kanalizaciju, jer je tu napravljena istovarna rampa za potrebe firme Maxi. Česma je uništena a da niko nije za to odgovarao.

Sta je sa ostalim cesmama?

Česma kod nekadašnje Jugopetrol pumpe-

je sledeća na listi česama koje ce presušiti. Ona je već na kratko presušila pri demontaži cisterne pumpe Jugopetrol, kada su popucale istrulele cevi. Onaj karakterističan ukus potiče od raspadanja trulih  cevi koje dovode vodu. Mlaz je sve slabiji, baš kao i mlaz- Markove česme.

Česma iza Interexa-

već je presušivala devedesetih, kada je intervencijom vraćena u život.
U isto vreme presušila je i Tackova česma, a čišćenje izvorišta vratilo je vodu Zaječarcima.

Popularna česma Dva brata- svakako bi se vratila u život kada bi neko zavrnuo rukave i pregledao cevi koje vode vodu od izvorišta do česme. Tih 100 metara raspadnutih  cevi poodavno izliva vodu na sve strane, otud je i mlaz oslabio. Česma bi davala vodu, kad bi se odrzavala.

Vec duže vreme presušava i Nova česma u Svetozarevoj -vec dve godine.

U kojoj meri su dotrajale cevi česme Zelengoravaljda najbolje svedoče pojedini podrumi u koje se sliva voda sa iste.

Česma kod Tritona-tri puta je seljena u proteklih 80 godina.

Česmica kod bioskopa Timokna sramotu svih nas već duže vreme služi kao javni toalet. Nekada je voda tekla iz dve cevi, sada jedva iz jedne.

Česma kod Luvra- takođe je u bednom stanju.

Pajićeva česma– presušila je jos devedesetih i pored nove bušotine.

Bušotine su produbljavane i čišćene na brojnim lokacijama u gradu i tako su česme spašavane.Ali, prava je istina da o česmama niko zaista ne brine, i to naše blago propada već odavno. Voda iz još 5 arterskih bunara u neposrednoj blizini centra izliva se u kanalizaciju. Za to niko ne odgovara. Kažu da je omiljeno mesto susretanja Zaječaraca česma na centru  – šteta samo što iz nje teče vodovodna, a ne arterska voda.

Mozda je bušotina “Tis” i imala uticaj na česme, prepustamo to pitanje nadležnim organima.
Međutim, zašto je pažnja usmerena samo  ka bušotini “Tis” i ovim česmama i sta se dogodilo sa onim koje više ne postoje?
Poznato je da arterske bunare koriste  i druge firme u Zaječaru, koje  otimaju naše blago.
O tome se cuti. Zašto?
Ko će zaista spasiti Zaječarske česme, a ko ih samo koristi za lake političke poene?

Uskoro na portalu zajecaronline……..

Dikie Lebedi

5 komentara

 • Ovako, pošto svako gleda iz svog ugla, tako ispade da je i priča o česmama priča o “lakim političkim poenima”. Odavno se nije dogodilo da jedna tema u Zaječaru okupi toliko građana i odmah to nekom smeta. Ono što je jasno da Zajecaronline, očigledno promoviše jednu političku opciju u gradu. I to je sasvim OK… Međutim, ne razumem odakle potreba da se napada jedna itekako pozitivna priča, kao ova o česmama. I Boško i Saško su poznati po “lakim političkim poenima”. Ako se vratimo malo u prošlost, setićemo se Ugovora sa građanima, razno-raznih stranih investitora o kojima je gospodin Ničić pričao na sva usta i sličnih laži i poluistina putem kojih je Boško sakupljao “lake političke poene”. Srećom, sećanja na pokušaje da gospodin Mirković sakupi “lake političke poene” su svežija i tu samo treba da se prokopa po arhivi Best portala i naći će se pregršt primera. Ono što je u ovom textu najveći non-sense je činjenica da pro-Boško web portal nabraja neuređene i zapuštene česme, a sam Boško Ničić je od 2004. do 2013. godine bio na vlasti ?!?! Ako samo on, kao što izgleda indirektno nameće ovaj text, ima pravo da se bavi problemima Zaječara i Zaječaraca, što ne sredi ovoliko česme tokom svoje devetogodišnje vlasti? Verovatno nije imao vremena da to učini od bavljenja kapitalnim projektima za Zaječar: Popova plaža, Skijalište i niz pokušaja da se u ekstremno kratkom periodu pre izbore nešto izgradi (stadion, hala, pijaca…). Ili je možda ipak ženski rukometni klub Zaječar bio ultimativni prioritet?

  Ostaje gorak ukus u ustima da je bivši gradonačelnik bukvalno pljuno na svoje sugrađane koji se nedeljama okupljaju zbog jednog opšteg interesa (pošto ne verujem da “opšti interes” postoji u rečniku Boška Ničića i Saše Mirkovića, evo kratkog štiva za njih: http://pescanik.net/obrazovanje-demokratija-i-javni-interes/). Da li ovaj text nameće i to da se problemima u gradu jedino mogu baviti dvojica malopre-pomenutih pajtaša? Koliko znam, Ustav (još uvek) dozvoljava građanima da sami pokreću različite inicijative!

  Ovaj text zastrašujuće svuči i zbog još jedne činjenice – izgleda da gospodin Ničić sve više i više pokazuje znake paranoje. Bojim se da će, ukoliko nastavo ovoliko da se potriše, do narednih izbora završiti u nekoj od zdravstevnih ustanova zatvorenog tipa, gde će kolege u pidžamama ubeđivati da je bio i ostao gradnočalenik Zaječara.

  Nadam se da ćete objaviti moj skomni komentar. Srdačno, Valerij.

 • Pajicevoj cesmi se drasticno smanjio protok vode u isto vreme kada je cesma u ul. V. Putnika kod z. stanice premestena. Tacnije, ta cesma je verovatno ponovo busena pa je to isto tako verovatno uticalo na Pajicevu. Onda je napravljena nova busotina desetak metara od Pajiceve cesme pa je cesma dobila dve cevi pa su Zajecarci zahvatali i “od staru” i “od novu vodu”. Za ovu staru je trebalo vise strpljenja jer je bas slabo tekla. Nova je nadjena na razlicitoj dubini od stare. Odrastao sam u toj ulici i cak se i kupao u toj vodi. Zao mi je te cesme… Punim srcem podrzavam borbu za Zajecarske cesme!

 • Postavljam vam jedno veoma prosto pitanje: Postoji li bilo šta što bi pozitivno moglo da se uradi za ovaj naš grad, a da pritom ne veliča lik i delo bivšeg nam gradonačelnika, a da vi u tome ne vidite neku teoriju zavere? Skupili se ljudi, dokazali da vodu bespravno uzima hotel, sprečili dalje eksploatisanje iste, česme proradile i kraj priče! Česme rade i svi srećni!!! Tako bi bar trebalo….
  Ali ipak ne! Odmah tu proradi crv sumnje! Ko to organizuje, ko stoji iza toga, da li je to pravljenje treće opcije, zašto baš te česme… aman prijatelji!
  E zato sam ja rešio da vam otkrijem sve tajne ovog zločinačkog udruženja nazovi zaštitnika česama. Cilj je zapravo rušenje sistema i poretka R.Srbije. Iza ovog projekta direktno stoji Toma diploma, glavni finansijer je Mišković, a organizator cele akcije je Mirjana Marković. Ideja je da se česme osposobe kako bi se voda na istim zatrovala jakim bojnim otrovom. Svi koji popiju makar gutljaj vode sa ovih česama dobijaju neopisivu želju da na sledećim izborima glasaju za treću opciju!!!!

  • Ja u tekstu nisam nigde procitao da se pominje bilo kakvo pravljenje trece opcije, sem u Vasem komentaru??? O kakvim opcijama vi pricate??? Sad mi ovo postaje zanimljivo…

Dodaj komentar