fbpx

Prezentacija kulturne baštine istočne Srbije

Preporuka:

Dnevni horoskop za NEDELJU – 19. januar 2020. godine

Mesec sve do kraja dana je u znaku Škorpiona, kada ćemo se napajati preko potrebnom energijom koja uvek dobro...

Ujutru mraz, tokom dana pretežno sunčano

U Srbiji se ujutru očekuje slab mraz, a tokom dana u većem delu zemlje duži sunčani intervali, u planinskim...

Boranin fizički napao radnika obezbeđenja

Borski policajci uhapsili su M.Z. (1983) iz Bora zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo napad na...
- Reklama -

Institut za pogranična područja u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije, Zavičajnim Muzejom iz Knjaževca i Narodnim Muzejom iz Zaječara nastavlja akciju formiranja „Digitalnog atlasa kulturne baštine istočne Srbije“.

U Zaječaru je danas, u prostorijama Nacionalne agencije za regionalni razvoj, održan sastanak sa ciljem da se prikažu najreprezentativniji primeri kulturnog nasleđa ovog regiona. Odabrani primeri biće predstavljeni na inovativan način – u vidu višejezičnog interaktivnog web portala, kako bi se dodatno afirmisalo bogato kulturno nasleđe našeg regiona.

Predavač na sastanku Višnja Kisić, doktor nauka muzeologije i zaštite nasleđa, istakla je da je cilj današnjeg skupa pre svega prezentacija kulturnog nasledja ovog regiona i zaštita istog.
„Današnjim skupom nastavljamo akciju formiranja „Digitalnog atlasa kulturne baštine istočne Srbije. Imamo puno predloga muzeja, biblioteka i arhiva koji će činiti buduću listu digitalnog atlasa. Takodje, cilj nam je da u taj ceo proces zaštite nasledja, odnosno raznih priča i tradicija iz raznih krajeva i regiona uključimo i što veći broj gradjana“, kaže Kisić.

Anita Lazarević, iz Instituta za pogranična područja kaže da je ovo najbolji način da se gradjanima prezentuju kulturna dobra ovog kraja.
-Kroz ovu akciju zajedno sa institucijama kulture želimo da na najreprezentativnij način predstavimo koja su to kulturna dobra ovog kraja. To ćemo uraditi na jedan inovativan način, u vidu višejezičnog interaktivnog web portala, a takodje razmatraćemo i listu pristiglih primera kulturnog nasleđa koji će se naći u Digitalnom atlasu, rekla je danas Lazarević.

Projekat se sprovodi uz pomoć sredstava Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: radiomagnum.rs

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarska škola učesnik projekta „Škola za 21. vek“

Zaječarska Osnovna škola "Hajduk Veljko" učesnik je projekta "Škola za 21. vek". Radi se o programu koji realizuje British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. U...

Produžen rok za autobuse sa „evro 5“ motorom zbog domaćih proizvođača

Produžen je rok domaćim proizvođačima novih teretnih vozila i autobusa da kompletiraju vozila sa standardom motora najmanje „evro 5” za dve godine zbog njihovog...

Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru. Praznik se vezuje za slavu krštenja Isusa Hrista,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: