Hronika Izdvajamo

Prekršaj ili krivično delo: Hoće li napadači na srednjoškolca iz Zaječara odgovarati pred nadležnim sudom? (VIDEO)

Četiri dana nakon što je ispred noćnog “Kluba 54” u Zaječaru brutalno pretučen osamnaestogodišnji učenik Ekonomsko trgovinske škole u Zaječaru Boris Brnzanović napokon se oglasilo nadležno tužilaštvo i izdalo nalog za privođenjedvoje lica, osumnjičenih za ovaj gnusni čin. Povodom, kako ističu, neblagovremene reakcije nadležnih službi roditelji Brnzanovića, ali i ostalih učenika koji su prisustvovali ovom nemilom događaju u noći između 22. i 23. marta u Zaječaru oglasili su se na konferenciji za novinare.

O napadu na osamnaestogodišnjeg srednjoškolca Borisa Brnzanovića u Zaječaru u noći između 22. i 23. marta, oko tri sata iza ponoći, ispred „Noćnog kluba 54“ u Zaječaru izveštavali su gotovo svi lokalni mediji.

Međutim, nekoliko dana nakon incidenta Dušan Vojvodić, novinar “Zamedije” i roditelj jednog od napadnutih mladića istakao je da mladići, njihove porodice, ali i predstavnici medija koji su izveštavali o ovom slučajuj trpe neverovatne pritiske, upozorenja i pritajene pretnje od strane onih koji su ovaj incident i izazvali.

” Danas uoči održavanja konferencije za medije sazvane povodom napada na Borisa Brnzanovića lično je u prostorije “Zamedije” došao čovek poznat u gradu pod nadimkom Crnogorac, predstavljajući se kao član obezbeđenja pomenutog kafića i pokušao da mi objasni o čemu se radi.

Moram da priznam da se nisam osećao ni malo prijatno, kao što nije u ponedeljak tokom nastave bilo prijatno ni deci da u školi vide ljude u blindiranom “BMW”-u kako ih rate i posmatraju.

Žao mi je što je reakcija tužilaštva i policije usledila tek nakon obljavljivanja celog slučaja u medijima, a da je dotični napadač David Andrejević pozvan na informativni razgovor tek 4 dana nakon što je zverski pretukao Borisa.

David je kik bokser, a Boris je nakon napada izgubio svest. Slomljena mu je ruka, napukao nos i mišljenja smo da je u pitanju pokušaj ubistva, iako je u prvom navratu u saopštenjuj policijske uprave stajalo da nema čak ni elemenata za krivično gonjenje.

Moje je pravo kao noinara i zabrinutog roditelja srednjoškolca da ukažem da nešto u našem sistemu ne funkcioniše kako treba”, naveo je Vojvodić na konferenciji za medije.

Pogledajte izlaganje Dušana Vojvodića:

U ime nadležnih iz Policijske uprave Zaječar na konferenciji za medije prisustvovao je komandir Policijske ispostave Zaječar, major policije Miroslav Rašić koji je istakao da su Vojvodićeve reči prenaglašene, kao i da je cilj policijaca na teritoriji grada da umesto pojedinačne situacije rešavaju jedan kompleksan problem u gradu.

” Nit između prekršaja i krivičnog dela jako je tanka, a kada govorimo o tuči koja se nedavno dogodila prioritet po dolasku policajaca na teren bio je zbrinjavanje povređenog mladića.

Prva stvar koju službenici rade na terenu je razdvajanje učesnika u svađi, ukazivanje lekarske pomoći povređenom, pa tek onda prikupljanje činjenica i postupanje po nalogu tužilaštva.

Nijedan od ovih koraka, koje propisuje zakon nisu preskočeni, jer je nama bezbednost učenika na prvom mestu”, istakao je Rašić.

Na optužbe Vojvodića i članova porodice da policajci pomenute noći je trebalo da legitimišu i privedu i napadače, kao i da na licu mesta konstatuju da li su bili u alkoholisanom stanju ili možda pod uticajem narkotika, Rašić je istakao da su policijski službenici postupili po zakonu.

” Vašu zamisao podržavam, ali način na koji to ističete smatram da je neprimeren.

Na rasvetljavanju slučaja i lišenju slobode napadača radili smo od prvog dana. Ono što nam je prethodnih dana falilo bio je nalaz lekara, kao i potvrdni odgovor od strane tužilaštva, po čijem smo nalogu dužni da postupamo.

Smatram da priča o napadima i remećenju javnog reda i mira ne treba da se završi ovde. Opet ponavljam, zato bi trebalo da rešavamo problem, a ne samo jednu situaciju u gradu”, naglasio je Rašić.

Rašić je naglasio da je Zaječar među mirnijim gradovima u Srbiji po pitanju incidenata i kršenja javnog reda i mira. Prema nejgovim rečima, za poslednja 3 meseca u Zaječaru je bilo 15 incidenata, 2 narušavanja javnog reda i mira i 2 svađe. Od početka godine, su kako je naglasio, zadržana samo 4 lica u stanicu Policijske uprave.

Pogledajte izlaganje komandira Policijske ispostave Zaječar, majora policije Miroslava Rašića:

Tokom trajanja konferencije za medije iz nadležnog Tužilaštva stiglo je saopštenje u kome se navodi da je dat nalog za zadržavanje dva lica, osumnjičenih za napad, do 48 sati, koji su saslušani od strane Okružnog javnog tužilaštva u Zaječaru zbog krivičnog dela nasilničko ponačanje iz člana 344. Krivičnog zakonika.


Video nadzor u službi građana ili… ?!

I pored brojnih svedoka osamnaestogodišnji Boris Brnzanović iz Zaječara imaće težak zadatak da dokaže da je bez namere da izazove sukob napadnut od strane starijijh nasilnika 23. marta oko 3 sata posle ponoći ispred noćnog “Kluba 54” u Zaječaru.

Prema njegovim navodima, do sukoba je došlo nakon što je veća grupa starijih nasilnika u noćnom klubu zaječarske srednjoškolce polivala pićem sa galerije gde se nalazio njihov separe. Nakon toga, srednjoškolci su zatražili zaštitu od menadžera lokala i od obezbeđenja, koji na žalost nisu reagovali.

Kompletna Borisova priča ne bi morala da se istražuje, a njegovi navodi dokazuju ukoliko su kamere u noćnom klubu, kao i ispred njega zabeležile događaj. Međutim, prema rečima vlasnika kluba, baš te noći kamere nisu radile.

Konferenciju za novinare iskoristili smo da saznamo da li u Zaječaru na pomenutoj lokaciji ima gradskih kamera za video nadzor i ukoliko ih nema zašto do sada nisu baš tu posavljene? S obzirom da je pomenuti deo grada kritična zona zbog “ostvceta” i nepostojanja vertikalne saobraćajne signalizacije, kao i jedinog noćnog kluba većih razmera ispred koga se često dešavaju brojni incidenti.

Komandir Policijske ispostave Zaječar, major Miroslav Rašić kratko je odgovorio da se u gradu postavljanje video nadzora radi po prioritetima.

” Ima kamera koje mi nismo u mogućnosti da kontrolišemo, ni njih ni to gde će biti postavljene.

Slažem se da je pomenuta saobraćajnica u Hajduk Veljkovoj ulici interesantna za postavljanje kamera i u nekom je od prioriteta. Međutim moram da naglasim da je u pomenutom projektu Policijska uprava Zaječar samo partner”, istakao je Rašić.

Na pitanje ko određuje koja je saobraćajnica u gradu prioritet, a koja ne, Rašić je kratko odgovorio da je to u nadležnosti lokalne samouprave, jer je ona finansijer celokupnog projekta. Međutim, on je napomenuo i to da su sve lokacije za koje se smatralo da su kritične i pokrivene.

Podsećamo, do sada su kamere za video nadzor postavljene kod Gradske uprave Zaječar,  stanice Policijske uprave, ali i na još nekoliko saobraćajnica u gradu.

Međutim, na jednoj od možda najkritičnijih saobraćajnica u Hajduk Veljkovoj ulici, kod popularnog zaječarskog “ostrvceta” kamera nema, ali zato pregršt kamera (mi smo izbrojali pet) ima u Kursulinoj ulici, ispred zgrade u kojoj živi gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Da li se tako u Zaječaru određuju prioriteti i treba li video nadzor biti u službi jednog ili svih građana Zaječara?!

Hvala što nas pRatite

1 komentar

  • Po ovom nacinu objasnjenja gospodina iz supa mozes ubiti coveka pa dok dodje hitna mrtvozvornik dok ga upisu u knjigu mrtvih oni ne treba da reaguju da hapse izvrsioca zato sto nisu dobili doznaku od mrtvozvornika i maticne knjige umrlih pa kad sve to skupe onda ce tek da traze pocinioca znaci kada prodje vise od 48h i kada iz organizma budi izbaceni svi stetni alkaloidi narkotika i alkohola onda ce da hapse i privode i reci ce kako je pokojnik bio kriv za svoju smrt znaci ovaj zakon je debilski ili sluzbenici neznaju da ga primenjuju netreba biti doktor nauke da se vide fraktara ruke, fraktura nosa sa podlivima tako da je patrola mogla po zakonu sa svim prtavima i sa duznoscu da privede sve ucesnike i podvrkgne svim ispitivanjima radi utvrdjivanja psihickog stanja odnosno dali je neko u alkoholisanom stanju ili drogiran stoga dolazimo do zakljucka da su sluzbenici koji su zavrsavali kurs kod slobodana milosevica koji je trajao 6 meseca bili skolovaniji nego sto su ovi sad ovi sad znaju samo da pune budzet po nalogu drzave

Dodaj komentar