fbpx
Društvo

ISTRAŽUJEMO: Koliko će građane Zaječara koštati učestvovanje u “Velikom bratu”?!

Na nedavno održanoj sednici Gradskog veća u Zaječaru, data je saglasnost gradonačelniku Bošku Ničiću za zaključenje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Grada Zaječara i Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Zaječaru. Nacrtom tog ugovora predviđeno je da će Grad Zaječar finansirati izgradnju sistema za opšti video nadzor na teritoriji grada.

I ništa od toga ne bi bilo sporno, da je u odluci koja je nedavno usvojena građanima pojašnjeno i koliko će to da ih košta!

Naime, u ugovoru lepo piše da će Grad zaječar finansirati izgradnju Sistema i nakon izgradnje i puštanja u rad isti ustupiti Ministarstvu na korišćenje.

Ali se opet ne navodi o kojoj je sumi reč!

Lokalni radio “Magnum” na svom portalu nedavno je objavio da će se ovaj sistem finansirati iz novca koji se inače obezbeđuje tako što se naplaćuju kazne, a potom u sledećoj rečenici već piše DA SU SREDSTVA VEĆ OBEZBEĐENA IZ DELA PRIHODA OD KAZNI KOJE NAPLAĆUJE POLICIJA, A KOJI IDE U GRADSKI BUDŽET!

U istom intervjuu za pomenuti medij gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izjavio je i da je sistem već instaliran i funkcioniše u dežurnoj službi Policijske uprave Zaječar, ali je pokrivena samo jedna raskrsnica najsavremenijim mogućim kamerama koje očitavaju i tablice.

Pritom je dodao:

” Ulazimo u sistem čije usavršavanje može da traje narednih 5 ili 10 godina, ali ove godine je izdvojeno 6 miliona.

Ovaj grad će biti siguran grad, u kome će se neko dobro razmisliti da li će da izvrši krivično delo jer sigurno neće proći nekažnjeno i to je cilj, da oni koji lome deci igrališta, savijaju saobraćajne znakove, lome po gradu, neće proći nekažnjeno“.

E sad… ove godine za izgradnju sistema video nadzora već je izdvojeno 6 miliona dinara, dok je za sledeću godinu ta cifra 15 PUTA VEĆA i iznosiće 90 MILIONA DINARA!!!

(Podatak možete proveriti OVDE na strani broj 5)

Dakle, ako će verujući gradonačelniku na reč posao izgradnje sistema trajati narednih 5 ili 10 godina, postavlja se pitanje hoće li građane Zaječara učestvovanje u “Velikom bratu” koštati ” kao Petra kajgana”?!

Jer evo šta će se sve finansirati njihovim novcem:

Kako ne bi došlo do zabune, dužni smo da naglasimo da nismo mi protiv toga da Zaječar zaista postane bezbedan i uređen grad!

Ali vođeni već viđenom “AFEROM KAMERE” na koju su nas kolege INSAJDER-a nedavno podsetile objavivši priču pod nazivom “Sumnjiva nabavka kamera za Kosovo – moguće poreklo novca za Vulinov stan? (VIDEO)” postavlja se pitanje da li je javna tajna o postavljanju Sistema video nadzora u Zaječaru zaista “javna” i ako jeste, zbog čega nisu tako transparentni i troškovi koštanja istog?!

Kao i to da li možemo očekivati da će “javno” biti raspisan i tender za nabavku opreme, ili će i taj posao biti sproveden “javno”, ali daleko od očiju javnosti?!

Kompletnu emisiju Insajder-a možete pogledati ovde:

1 komentar

  • ja bih preporučio da posao vode crni boško i tomić..pa već su radili zajedno i znaju kome sta treba.i koliko.samo da se ne svadjaju.a zna se i procenat.

Dodaj komentar